ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Ίχνη νέων τάφων στο λόφο Καστά

Αμφίπολη: Ίχνη νέων τάφων στο λόφο Καστά

Τα βλέμματα στρέφονται ξανά στο λόφο Καστά, μετά και από τις νέες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης στον τύμβο.

Τρία σημεία ενδιαφέροντος έδειξε η «αξονική» που πραγματοποίησαν οι ερευνητές της γεωδιασκόπησης του ΑΠΘ στο λόφο Καστά, με τους αρχαιολόγους να στρέφουν πια τη σκαπάνη τους προς εκείνα τα σημεία.

Οι ελπίδες για νέους θησαυρούς στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης αναπτερώθηκαν, αν και οι επιστήμονες φαίνονται επιφυλακτικοί προς το παρόν καθώς η έρευνα αφορά μόλις τα τρία στρέμματα που περιβάλλουν το μνημείο και όχι το σύνολο του λόφου, η έκταση του οποίου φτάνει τα 20 στρέμματα.

Δίπλα από τον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου Καστά εντοπίστηκε, όπως όλα δείχνουν, καίριο σημείο ενδιαφέροντος για την αρχαιολογική σκαπάνη.

Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη επιβεβαίωσε επισήμως ότι υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη και άλλων κατασκευών πέραν του ταφικού μνημείου που έχει ανασκαφεί. Όπως άλλωστε επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εντοπίστηκαν σημεία τα οποία «χρήζουν ανασκαφικής διερεύνησης».

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται ότι έχει, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ότι μέσα στον λόφο Καστά το «σημείο ενδιαφέροντος» εντοπίζεται στα βορειοανατολικά της θόλου του ταφικού μνημείου (σχηματικά λίγο πιο ανατολικά από το τέλος της ανασκαφής στον τέταρτο χώρο). Εκεί υπάρχει ένδειξη για ανθρωπογενή δομή, καθώς το σημείο βρίσκεται εντός τεχνητού ορύγματος και όχι σε φυσικό σχηματισμό του λόφου. Και αυτό σε αντίθεση με άλλα σημεία στο βόρειο τμήμα της θόλου του μνημείου, όπου, αν και καταγράφηκαν ανωμαλίες με τις υψηλές τιμές αντίστασης, δεν αξιολογούνται επειδή είναι μέσα στους φυσικούς σχηματισμούς.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πώς «κατέπεσε» η πρώτη εντύπωση που είχε διαμορφωθεί για μια άλλη περίπτωση βόρεια της θόλου όταν οι ειδικοί διερεύνησαν περαιτέρω το σημείο όπου εντοπίστηκαν αντιστατικές δομές. Η αφαίρεση των χωμάτων αποκάλυψε ότι η υπεδάφια δομή που απεικονίστηκε με τις ηλεκτρικές τομογραφίες ήταν φακός άμμου, δηλαδή φυσικός σχηματισμός.

Σύμφωνα το Βήμα, τα τέσσερα «σημεία ενδιαφέροντος», όπως καταγράφηκαν από την ερευνητική ομάδα, στα βόρεια της θόλου του ταφικού μνημείου, το «σημείο 4», όπως αποτυπώνεται στην απεικόνιση που παρουσίασε το ΥΠΠΟ, βρίσκεται ξεκάθαρα εντός της αρχαίας επίχωσης που έχει γίνει τεχνητά στον λόφο Καστά...

Σχετικές ειδήσεις