ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντίο στην Ντόλτσε Βίτα από την Ανίτα 'Εκμπεργκ

Αντίο στην Ντόλτσε Βίτα από την Ανίτα 'Εκμπεργκ

Πέθανε σήμερα σε ηλικία ογδόντα τριών ετών, η Σουηδέζα ηθοποιός Ανίτα Έκμπεργκ, συμπρωταγωνίστρια, μαζί με τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, στην ταινία La Dolce Vita (η Γλυκιά ζωή) του Φεντερίκο Φελλίνι.

Διεθνές σύμβολο της χρυσής εποχής του ιταλικού κινηματογράφου, όταν «το Χόλυγουντ είχε μεταφερθεί στον Τίβερι» η Ανίτα Έκμπεργκ ζούσε εδώ και χρόνια λίγο έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, στο προάστιο Τζεντσάνο.

Ξεκίνησε την καριέρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μοντέλο και ηθοποιός. Το 1959 ο Φεντερίκο Φελλίνι την επιλέγει για τον ρόλο της Σίλβια, μιας εντυπωσιακής ξένης ηθοποιού, η οποία ξεναγείται στην Ρώμη από έναν δημοσιογράφο σκανδαλοθηρικών περιοδικών και εφημερίδων, τον οποίο υποδύεται ο Μαστρογιάννι.

Μετά την τεράστια επιτυχία του έργου, η Έκμπεργκ συνεργάζεται με τον Φελλίνι σε άλλα τρία έργα: «Βοκκάκιος», «οι Κλόουν» και «η Συνέντευξη».
Στην Ιταλία, εκτός από την ταινία του Φεντερίκο Φελλίνι, η Σουηδέζα ηθοποιός έπαιξε και στο έργο «Επτά φορές γυναίκα», του Βιττόριο Ντε Σίκα, ενώ συμπρωταγωνίστησε σε αμερικανικές ταινίες, κατά την δεκαετία του εξήντα, με τους Ντιν Μάρτιν και Φρανκ Σινάτρα.