ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αlexis Tsipras, la mia Sinistra»: Παρουσίαση βιβλίου του Θ. Ανδρεάδη- Συγγελλάκη

«Αlexis Tsipras, la mia Sinistra»: Παρουσίαση βιβλίου του Θ. Ανδρεάδη- Συγγελλάκη

Στα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκαν γνωστά στελέχη της ιταλικής Αριστεράς, κατά την παρουσίαση του βιβλίου-συνέντευξη «Αlexis Tsipras, la mia Sinistra» (Αλέξης Τσίπρας, η Αριστερά μου) του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη, χθες στον ναό του Αδριανού, στη Ρώμη.

«Κάθε άλλο παρά ακραίες» χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Λέττα, Στέφανο Φασσίνα. «Η Ευρωζώνη ακολουθεί μη βιώσιμη πορεία και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί, τελικά, ένα ρεαλιστικό βήμα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Στ. Φασσίνα, ο οποίος υπήρξε οικονομολόγος του ΔΝΤ, θα μπορούσε να συζητηθεί η περικοπή του ελληνικού δημόσιου χρέους έως και κατά 95% του ΑΕΠ, που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε λίγες ημέρες μετά την πτώση της Χούντας. Μπορούμε να μπούμε ότι δεν διακατέχεται από το σύνδρομο εκείνο της καταστροφής που χαρακτήρισε μεγάλο μέρος της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Κατάφερε ουσιαστικά να στείλει το μήνυμα ότι η Αριστερά μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει την εξουσία με τις αξίες της, αλλά και με ρεαλισμό» ανέφερε από την πλευρά της η Λουτσιάνα Καστελλίνα, από τα ιδρυτικά μέλη και σχολιάστρια της ιταλικής εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο, αλλά και υποψήφια του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία» για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Κατά την παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ευρύτερης περιφέρειας της Ρώμης (Λάτσιο), Μασσιμιλιάνο Σμερίλιο, τόνισε: «Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μια χαρισματική προσωπικότητα μπορεί να πετύχει πάρα πολλά, αλλά χρειάζεται, όπως είδαμε, και μια συλλογική προσπάθεια». Συμπλήρωσε: «Η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί χαλαρό, κοσμικό γεύμα, είναι σαφές. Θέτει δυσκολίες που στην φάση αυτή, αντιμετωπίζονται μόνον με πάθος και τόλμη».

Ο βουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πίππο Τσιβάτι, κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση, προχώρησε σε παραλληλισμό της ιταλικής και ελληνικής πραγματικότητας: «Ο Τσίπρας διαθέτει σαφή λαϊκή εντολή και ξεκάθαρο πρόγραμμα. Στην Ιταλία, όμως, δεν έχουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Από σήμερα και πέρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ότι υπάρχουν, πράγματι, εναλλακτικές, στο μοντέλο που έχει επιβληθεί σε όλους μας» δήλωσε ο Π. Τσιβάτι.

«Η κρίση αυτή, στην πραγματικότητα, αφορά όλη την Ευρώπη και τον πολιτισμό της. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας απειλούν την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία» Νίκι Βέντολα. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο νεοφιλελευθερισμός νόμιζε πως θα μπορούσε να ισοπεδώσει τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ελλάδα, όμως, απέδειξε ότι η Αριστερά δεν ενδιαφέρεται για ανίερες συμφωνίες με τον τούρμπο-καπιταλισμό».

Σχετικές ειδήσεις