ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2015: Οι υποψηφιότητες, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Όσκαρ 2015: Οι υποψηφιότητες, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την 87η τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (22/02), στο Dolby Theater του Λος Άντζελες, με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Neil Patrick Harris.

Θα «κόψει» τελικά το νήμα της νίκης το Μεγαλώνοντας (Boyhood) του Richard Linklater και θα φύγει με το βραβείο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, ή μήπως θα επικρατήσει το Birdman του Alejandro Inarritu; Το Grand Budapest Hotel του Wes Anderson, που έχει κερδίσει τους κριτικούς, μπορεί να κάνει την έκπληξη, τη στιγμή που το αμερικανικό κοινό δείχνει να προτιμάει τον Ελεύθερο σκοπευτή (American Sniper) του αειθαλούς Clint Eastwood;

Οι προβλέψεις για τα φαβορί και τα αουτσάιντερ των φετινών βραβείων έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ οι πρόσφατες Χρυσές Σφαίρες και τα υπόλοιπα προ-οσκαρικά βραβεία φανερώνουν έναν κάποιο «χάρτη» για τους επικρατέστερους της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βραδιάς στον κόσμο.

Το Μεγαλώνοντας κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες και θεωρείτο μέχρι πρόσφατα ως το απόλυτο φαβορί της βραδιάς για το μεγάλο βραβείο, ωστόσο το Birdman του Inarritu δείχνει περισσότερο από ικανό να κάνει την έκπληξη. Όπως σημειώνουν άλλωστε οι περισσότεροι κινηματογραφικοί κριτικοί στις ΗΠΑ, πρόκειται για μια από τις πιο αμφίρροπες οσκαρικές «μονομαχίες» της τελευταίας δεκαετίας.

boyhood
birdman

Κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, καθώς Inarritu και Linklater έχουν μοιρασμένες πιθανότητες, με τον δεύτερο να έχει ίσως ένα μικρό προβάδισμα.

Όσον αφορά το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, μπορεί αρχικά ο Michael Keaton (Birdman) να ήταν ο αδιαφιλονίκητος διεκδικητής, ωστόσο η επικράτηση του Βρετανού Eddie Redmayne (Η θεωρία των πάντων/The Theory of Everything) στις Χρυσές Σφαίρες και τα βραβεία BAFTA άλλαξε κάπως τα δεδομένα. Δυστυχώς πάντως η μοναδική ερμηνεία του κωμικού ηθοποιού Steve Carell στο βιογραφικό δράμα Foxcatcher είναι δύσκολο να επιβραβευτεί.

redmayne

Πιο σίγουρα φαίνεται να είναι τα πράγματα στο Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, όπου η Julianne Moore, στην πέμπτη υποψηφιότητά της, μάλλον θα φύγει τελικά με το αγαλματάκι, χάρη στην ερμηνεία της στο Still Alice. Δικαίως, αλλά κρίμα τόσο για τις εξαιρετικές Reese Witherspoon (Wild) και Rosamund Pike (Το κορίτσι που εξαφανίστηκε/Girl Gone).

Εξίσου σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η επικράτηση του J. K. Simmons για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου (Χωρίς Μέτρο/Whiplash), αν και υπάρχουν λίγες πιθανότητες ο Edward Norton (Birdman) να σημειώσει την έκπληξη.

Στην αντίστοιχη κατηγορία για τις γυναίκες, η Patricia Arquette θεωρείται το πλέον σίγουρο βραβείο για το Μεγαλώνοντας, τη στιγμή που η μοναδική της πιθανή ανταγωνίστρια είναι η Emma Stone (Birdman).

patricia arquette boyhood zps850e8501

Αρκετά αμφίρροπα είναι τα πράγματα στο Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, με το Whiplash να έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά οι πιθανότητες να είναι εξίσου μοιρασμένες ανάμεσα στα The Imitation Game (Το παιχνίδι της μίμησης), The Theory of Everything και American Sniper.

Στην κατηγορία καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, το Grand Budapest Hotel φαίνεται να ξεχωρίζει (ειδικά στην περίπτωση που δεν κερδίσει κάποιο άλλο από τα «μεγάλα» βραβεία), με τα Birdman και Boyhood, να ακολουθούν.

Το Ida του Πολωνού Pawel Pawlikowksi αξίζει να φύγει με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αν οι πιθανότητες φαίνεται να είναι μοιρασμένες με το Leviathan από τη Ρωσία.

Όπως κάθε χρονιά πάντως, έτσι και φέτος δεν έλειψαν οι παραλείψεις -εκ μέρους της Ακαδημίας- αλλά και η γκρίνια -εκ μέρους των υποψηφίων-, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του Xavier Dollan (γνωστού και ως «παιδί-θαύμα» του γαλλόφωνου καναδικού κινηματογράφου), ο οποίος δήλωσε «ντροπιασμένος» που δεν βρέθηκε στην τελική πεντάδα των ξενόγλωσσων ταινιών, με το Mommy. Με τον Dollan πάντως φαίνεται να συμφωνεί ο διάσημος σκηνοθέτης και παραγωγός George Lucas, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του επιτέθηκε στο θεσμό, λέγοντας ότι «τα πάντα είναι θέμα πολιτικής».

Παρά την πολεμική ωστόσο τα Όσκαρ παραμένουν η πιο λαμπερή γιορτή του κινηματογράφου στον κόσμο. Ο Τιμ Γκρέι, από το περιοδικό Variety, είπε χαρακτηριστικά ότι φέτος «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο φαβορί. Πέρσι είχαμε το 12 Χρόνια Σκλάβος και το Gravity. Όλος ο κόσμος πίστευε ότι η κούρσα θα κρινόταν ανάμεσα σ' αυτά τα δύο φιλμ, χωρίς να λείπουν και οι άλλοι διαγωνιζόμενοι. Φέτος υπάρχουν περίπου πέντε φαβορί, αντί για δύο, άρα η βραδιά των Όσκαρ θα είναι πιο ενδιαφέρουσα. Αλλά για όσους από εμάς προσπαθήσουν να κάνουν προβλέψεις, θα είναι μια τρελή διαδικασία»...

Υπομονή λοιπόν μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας (03:30 ώρα Ελλάδας), όταν η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου θα ανακοινώσει τα βραβεία της για το 2015, στην 87η τελετή των Όσκαρ.

Ταινία
American Sniper
Birdman
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Theory of Everything
Whiplash

Σκηνοθέτης
Alejandro G. Iñárritu (Birdman)
Richard Linklater (Boyhood)
Bennett Miller (Foxcatcher)
Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel)
Morten Tyldum (The Imitation Game)

Α' Ανδρικός Ρόλος
Steve Carell (Foxcatcher)
Bradley Cooper (American Sniper)
Benedict Cumberbatch (The Imitation Game)
Michael Keaton (Birdman)
Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Β΄Ανδρικός Ρόλος Actor
Robert Duvall (The Judge)
Ethan Hawke (Boyhood)
Edward Norton (Birdman)
Mark Ruffalo (Foxcatcher)
J.K. Simmons (Whiplash)

Α' Γυναικείος Ρόλος
Marion Cotillard (Two Days, One Night)
Felicity Jones (The Theory of Everything)
Julianne Moore (Still Alice)
Rosamund Pike (Gone Girl)
Reese Witherspoon (Wild)

Β' Γυναικείος Ρόλος
Patricia Arquette (Boyhood)
Laura Dern (Wild)
Keira Knightley (The Imitation Game)
Emma Stone (Birdman)
Meryl Streep (Ιnto the Woods)

Διασκευασμένο Σενάριο
Jason Hall (American Sniper)
Graham Moore (The Imitation Game)
Paul Thomas Anderson (Inherent Vice)
Anthony McCarten (The Theory of Everything)
Damien Chazelle (Whiplash)

Πρωτότυπο Σενάριο
Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo (Birdman)
Richard Linklater (Boyhood)
E. Max Frye και Dan Futterman (Foxcatcher)
Wes Anderson και Hugo Guinness (The Grand Budapest Hotel)
Dan Gilroy (Nightcrawler)

Ξένη Ταινία
Ida (Πολωνία)
Leviathan (Ρωσία)
Tangerines (Εσθονία)
Timbuktu (Μαυριτανία)
Wild Tales (Αργεντινή)

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση όλων των υποψηφιοτήτων:

Σχετικές ειδήσεις