ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είκοσι και ένα χρόνια χωρίς τον Kurt Cobain (Photos+Video)

Είκοσι και ένα χρόνια χωρίς τον Kurt Cobain (Photos+Video)

Το Σιάτλ δεν ήταν ποτέ στο μουσικό χάρτη μέχρι που εμφανίστηκε ένας οργισμένος τύπος με ένα καρό πουκάμισο, μια σχεδόν ξεκούρδιστη κιθάρα και τα παρέσυρε όλα, με δύο ακόρντα. Ο Kurt Cobain είχε ξεκινήσει μία επανάσταση.

Ήταν νομίζω καλοκαίρι του 1991, όταν ένας φίλος έφερε το Nevermind στο σπίτι και μου έδειξε ένα νέο δρόμο που έπαιρνε η Rock μουσική. Απλή με πολύ δύναμη, πολύ οργή και δύο ακόρντα. Κανείς δε θα μάθει ποτέ, που θα έφταναν και αν θα έφταναν κάπου καλλιτεχνικά οι Nirvana. To Smells like team spirit τους απογείωσε, το Come as you are φανέρωσε τον διαταραγμένο ψυχικό κόσμο του Cobain. Αλλά ήταν μία διασκευή το: The man who sold the world, (στο MTV Unplugged) που φανέρωσε πόσο μεγάλοι μουσικοί ήταν οι Nirvana.

«Smells Like Teen Spirit»

Ποδήλατο ή κιθάρα; Ο 14χρονος Kurt διάλεξε το δεύτερο, η ροκ μουσική άλλαξε, μία νέα γενιά άφησε το στίγμα της και εμείς (οι τότε έφηβοι) βρήκαμε μία διέξοδο. Το 1991, το τραγούδι των Nirvana «Smells Like Teen Spirit» από τον δίσκο «Nevermind» έφερε την αλλαγή στην ροκ μουσικής από την δεκαετία του 1980. Έγινε «ύμνoς» μιας ολόκληρης γενιάς και ο Cobαin... φορτώθηκε τον τίτλο του εκπροσώπου της Generation X, το οποίο δεν ήθελε και δεν τον άντεξε.
Τα ΜΜΕ τον ακολουθούσαν παντού ο έρωτάς του με την Courtney Love, αρχηγό του συγκροτήματος Hole, έγινε πρώτο θέμα. Ο ίδιος ο Kurt δήλωνε ότι ήταν πολύ ευτυχισμένος με την Love, αλλά τα υπόλοιπα μέλη των Nirvana δεν την πολυσυμπαθούσαν, λέγοντας πως τον χρησιμοποιούσε για γίνει η ίδια διάσημη.

To 1992, ένα άρθρο του Vanity Fair,έφερε τη ρίξη στο ζευγάρι. Η Love παραδέχτηκε πως έπαιρνε ηρωίνη όταν ήταν έγκυος. Βέβαια μετά υποστήριξε πως το Vαnity Fair είχε διαστρεβλώσει τα λόγια της. Το τμήμα για τη φροντίδα των παιδιών του Λος Άντζελες πήγε τους Cobain στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η χρήση ναρκωτικών του ζευγαριού, τους έκανε ακατάλληλους για γονείς. Τους αφαιρέθηκε η επιμέλεια της μόλις δύο εβδομάδων Frances Bean Cobain και δόθηκε στην αδερφή της Countrey, την Jamie, για αρκετές εβδομάδες, μέχρι που το ζευγάρι κέρδισε τελικά την επιμέλεια.

O Cobain είχε την πρώτη του επαφή με την ηρωίνη στα 16 χρόνια του. Το 1992, κάνει την πρώτη του προσπάθεια να αποτοξινωθεί, αφού έμαθε πως αυτός και η Love θα γίνονταν γονείς.
Μετά από μια συναυλία στο Μόναχο της Γερμανίας, την 1η Μαρτίου 1994, o Cobain διαγνώστηκε με βρογχίτιδα και οξεία λαρυγγίτιδα. Πήγε στη Ρώμη την επόμενη μέρα για να δεχτεί φαρμακευτική αγωγή. H Love πήγε εκεί και τον βρήκε αναίσθητο εξαιτίας του συνδυασμού μεγάλων ποσοτήτων σαμπάνιας και Rohypnol. Ο Cobain μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο.
Στις 18 του ίδιου μήνα, η Love τηλεφώνησε στην αστυνομία λέγοντας πως ο Kurt είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο με ένα όπλο. Η αστυνομία έφτασε και κατάσχεσε αρκετά όπλα και ένα μπουκαλάκι χάπια. Μέχρι το τέλος της μέρας, ο Cobain είχε συμφωνήσει να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, κι έτσι έφτασε στο Exodus Recovery Center στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια στις 30 Μαρτίου.

Την επόμενη νύχτα, το έσκασε, κάνοντας την οικογένειά του και τους φίλους του να τον ψάχνουν για μέρες.
Στις 8 Απριλίου 1994, το σώμα του ανακαλύφθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Η σωρός του Cobain βρισκόταν εκεί για μέρες και βρέθηκαν σ' αυτήν συγκεντρωμένα μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από Valium. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως πέθανε μεταξύ 5 και 6 Απριλίου 1994.

Πηγή: Rocktime.gr