ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «Ολύμπια Μονοπάτια» θα είναι αφιερωμένα στο λουλούδι «γιάνκεα»

Τα «Ολύμπια Μονοπάτια» θα είναι αφιερωμένα στο λουλούδι «γιάνκεα»

Στο μωβ λουλουδάκι, το "γιάνκεα" (Jankaea heldreichii), που φύεται μόνο στον Όλυμπο και πουθενά αλλού στον κόσμο, θα είναι αφιερωμένος ένας νέος, μικρός αγώνας στις παρυφές του Ολύμπου, με την επωνυμία "Ολύμπια Μονοπάτια".

Πρόκειται για διοργάνωση που θα γίνει το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, μία μέρα δηλαδή πριν από τον "Olympus Marathon" και κάθε χρόνο θα παίρνει το όνομά της από το όνομα ενός τιμώμενου φυτού, προκειμένου να αναδειχθεί η σπουδαιότητα και σπανιότητα των ενδημικών φυτών του Ολύμπου.

Άλλωστε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του "Olympus Marathon", πρόκειται για φυτά που είναι σχεδόν άγνωστα και "είτε ως πεζοπόροι είτε ως αθλητές, ορειβάτες ή φυσιολάτρες ή ακόμα και ως οπαδοί των ακραίων αθλημάτων, αγνοούμε τον μικροσκοπικό αυτό πλούτο, κόβοντας αμήχανα πολλές φορές τα άνθη ή τα τσαλαπατάμε περνώντας από μη σηματοδοτημένα μονοπάτια, προκαλώντας καταστροφές εν αγνοία μας".

Η διαδρομή του αγώνα "Ολύμπια μονοπάτια 2015 (Jankaea Edition)" εκτείνεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων και είναι μέτριας δυσκολίας, με σχετικά ήπιες κλίσεις. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας είναι τρεις ώρες, με την τροφοδοσία των αθλητών να περιορίζεται σε έναν σταθμό, περίπου στο μέσον της διαδρομής.
Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα είναι το σημείο τερματισμού του "Olympus Marathon" (το θεατράκι του πάρκου Λιτοχώρου) και στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.