ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστικές εκδηλώσεις από την ´Ενωση Ποντίων Σουρμένων

Πολιτιστικές εκδηλώσεις από την ´Ενωση Ποντίων Σουρμένων

Πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, από 15 έως 19 Απριλίου, με αποκορύφωμα το Ταφικό Έθιμο διοργανώνονται και φέτος την εβδομάδα της Διακαινήσιμου από την ´Ενωση Ποντίων Σουρμένων, στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Οι εκδηλώσεις που σηματοδοτούν το φετινό «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμάΐς σα Σούρμενα» γίνονται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενενήντα τριών χρόνων μετά τον βίαιο ξεριζωμό των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες και ενενήντα ένα χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Μεταξύ των σημαντικών δρώμενων που θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια των πενθήμερων εκδηλώσεων, είναι:

Την Τετάρτη 15 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων εκδήλωση με τίτλο «Ποντιακός Ανθρωπισμός και Εβραίοι», όπου θα παρουσιασθεί το πανανθρώπινο παράδειγμα θάρρους και αγάπης της οικογένειας Αργυροπούλου, η οποία φιλοξένησε και διέσωσε του ολοκαυτώματος την εβραία Στερίνα Ταμπώχ, κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη» των Γερμανών, ενώ η ποινή για όποιον έκρυβε εβραίο, ήταν θάνατος. Η εκδήλωση, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία της η ίδια η κυρία Στερίνα Ταμπώχ, θα πλαισιωθεί από την ομιλία του κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη «Ο Βησσαρίων και οι Εβραίοι. Νυρεμβέργη - Βενετία 1460-1463».

Την Πέμπτη 16 Απριλίου για δεύτερη φορά διοργάνωση του Ποδοσφαιρικού Συναπαντήματος Παλαιμάχων Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες: Πανιώνιος, Απόλλων Καλαμαριάς, Φωστήρας Αθηνών, Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ν. Ιωνίας, Παλαλιακός Θεσσαλονίκης, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων.

Την Κυριακή 19 Απριλίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού, η διοργάνωση Αιμοδοσίας Πολιτών με το σύνθημα «δίνω αίμα χαρίζω ζωή», που επιδιώκει να περάσει το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης των Ποντίων, 93 χρόνια μετά τον βίαιο ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες και 91 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου τους.

Την ίδια ημέρα, Κυριακή του Θωμά, η τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Επίσης, στις 17-18-19 Απριλίου, στην πλατεία Σουρμένων, ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι άλλων περιοχών από όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά συγκροτήματά τους παρουσιάζουν ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς.

Στις πενθήμερες εκδηλώσεις με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθoρά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους.