ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γ. Σούρλας τιμήθηκε με το βραβείο «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

Ο Γ. Σούρλας τιμήθηκε με το βραβείο «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

Για την ανάδειξη του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας και ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Αλέξανδρου Υψηλάντη, μέσα από το βιβλίο του «Στα βήματα του Ιερού Λόχου», τιμήθηκε ο Γιώργος Σούρλας με το ομώνυμο βραβείο.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου, ο Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας Πιερίας που φέρει το όνομα της μεγάλης προσωπικότητας της Επανάστασης, απένειμε στον κ. Σούρλα το βραβείο «Αλέξανδρος Υψηλάντης».

Το βιβλίο «Στα βήματα του Ιερού Λόχου» είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο πραγματοποίησε ο ίδιος ο Γιώργος Σούρλας από τον Κισινάου της Μολδαβίας μέχρι το Δραγατσάνι, με ενδιάμεσους σταθμούς σε όλα τα πεδία των μαχών. Κατά την παρουσίασή του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε στη Ρωσία, πολέμησε στη Μολδοβλαχία, πέθανε στη Βιέννη και ζήτησε (πράγμα που έγινε) η καρδιά του να μεταφερθεί στην Ελλάδα, την οποία ουδέποτε είχε επισκεφθεί και το όνειρό του ήταν να γίνει αυτό, όταν απελευθερωθεί η πατρίδα. Χαρακτηριστικά τα οποία συνοψίζουν το μέγεθος, το μεγαλείο του πατριωτισμού και της πίστης στην ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του Αλέξανδρου Υψηλάντη».

Σχετικές ειδήσεις