ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργασίες αποκατάστασης στην Αρχαία Ζώμινθο, μετά τους βανδαλισμούς

Εργασίες αποκατάστασης στην Αρχαία Ζώμινθο, μετά τους βανδαλισμούς

Εικόνες βανδαλισμού στον αρχαιολογικό χώρου Ζωμίνθου, στον Ψηλορείτη από λαθρανασκαφείς.

Αρχίζουν αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου, οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσαν πριν από λίγες ημέρες στον αρχαιολογικό χώρου Ζωμίνθου, στον Ψηλορείτη, λαθρανασκαφείς, των οποίων η δράση δίνει καθαρή εικόνα βανδαλισμού.

Μόλις εντοπίστηκαν σημεία λαθρανασκαφής, ενημερώθηκαν η διευθύντρια της ανασκαφής, Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη και δόθηκε σήμα στην αστυνομία από την ΕΦ.Α. Ρεθύμνου. Μετά από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιες αρχαιολόγοι της Εφορείας διαπιστώθηκαν, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, τα ακόλουθα:

Ζημιές παρατηρήθηκαν σε τρία από τα σαράντα δύο ανασκαμμένα δωμάτια του συγκροτήματος (συνολικός αριθμός: 57 δωμάτια). Στο δωμάτιο 50 οι λαθρανασκαφείς έσκαψαν υπό το δάπεδο εστίας και κατέστρεψαν τμήμα του νότιου τοίχου. Επίσης μετακινήθηκε και έσπασε βάση κίονα που είχε βρεθεί νοτίως της εστίας στον ίδιο χώρο. Στο δωμάτιο 35 είχε διανοιχτεί μία επιμήκης τομή με άξονα Α προς Δ και είχαν διαταραχθεί οι επιχώσεις. Ακόμη στο δωμάτιο 26 οι λαθρανασκαφείς ξεσκέπασαν καλυμμένο τμήμα κάρβουνου και άνοιξαν το κάλυμμα ξύλινου κιβωτίου που είχε τοποθετηθεί πάνω από βάση κίονα.

Χθες τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε και η αν. γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη. Σε συνεννόηση με τη διευθύντρια της Εφορείας, κ. Τζιγκουνάκη και την ανασκαφέα, κ. Σακελλαράκη, αποφασίστηκε να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών.