ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣτΕ: Μπορείς να περπατήσεις ξανά σε Πνύκα, άλσος Νυμφών και Φιλοπάππου

ΣτΕ: Μπορείς να περπατήσεις ξανά σε Πνύκα, άλσος Νυμφών και Φιλοπάππου

Ελεύθερη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους των τριών λόφων του κέντρου της πρωτεύουσας, (Πνύκας, Νυμφών και Μουσών - Φιλοπάππου) για νυκτερινούς περιπάτους και επισκέψεις θα έχουν πλέον οι κάτοικοι με απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ ακύρωσε εν μέρει σχετική απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη κρίνοντας ότι «ο χώρος αυτός εκτός από αρχαιολογικός έχει και την ιδιότητα του χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης, τουλάχιστον κατά τον τελευταίο αιώνα, είναι δε διαμορφωμένος έτσι ώστε να επιτελεί αυτό τον ρόλο». Η απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης των επισκεπτών, κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «υπερακοντίζει το σκοπό προς τον οποίο τίθεται (σ.σ.: απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης), εφόσον δεν προκύπτει ότι εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων».

Δηλαδή, «δεν εξετάστηκε αν θα ήταν δυνατή η αποτελεσματική φύλαξη του χώρου μόνο με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης ή αν θα μπορούσε να απαγορευθεί η πρόσβαση μόνο στα σημαντικά μνημεία του χώρου, με επαρκή φύλαξη καθενός από αυτά».

Ακόμη, δεν εξετάστηκε η λήψη μέτρων προσφορότερων και ηπιότερων για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς από την πλήρη απαγόρευση εισόδου τη νύκτα (ύπαρξη πυροσβεστικού οχήματος στην περιοχή, περίπολοι εσωτερικά και εξωτερικά στην περίμετρο των λόφων, κλπ.). Άλλωστε, τονίζεται στη δικαστική απόφαση,«από κανένα στοιχείο του φακέλου δεν προκύπτει η πρόκληση βλάβης στα μνημεία, ούτε γίνεται επίκληση κινδύνου των μνημείων από την ανθρώπινη παρουσία τις βραδινές ώρες».

Σχετικές ειδήσεις