ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: «Το μνημείο θα ανοίξει για τους πολίτες μόλις ολοκληρωθούν τα έργα» (video)

Αμφίπολη: «Το μνημείο θα ανοίξει για τους πολίτες μόλις ολοκληρωθούν τα έργα» (video)

Η υπεύθυνη των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη σε δηλώσεις της, μπροστά από την είσοδο του μνημείου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πότε θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες. Εκει, βρέθηκε και η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σίλβια Κόστα.

Η Κατερίνα Περιστέρη, υπεύθυνη για τις ανασκαφές που γίνονται στην Αμφίπολη μίλησε για τις εργασίες που γίνονται στο έργο, ενώ πρόσθεσε πώς όταν ολοκληρωθούν θα είναι επισκέψιμο και για τον κόσμο.

«Σήμερα είχαμε την επίσκεψη των Ευρωβουλευτών Τιμή μας και χαρά μας γιατί υποσχέθηκαν να βοηθήσουν το έργο μας. Αυτή την στιγμή γίνεται ένα σημαντικό έργο στο στερεωτικό τμήμα. Ετοιμάζονται οι μελέτες έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το στάδιο αυτό και να μπορέσουμε μετά να συνεχίσουμε. Και ένα δεύτερο στάδιο θα είναι η αποκατάσταση του μνημείου, ώστε να γίνει επισκέψιμο. Ακόμα, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα είναι αυτό. Σας ευχαριστούμε πολύ», είπε η κυρία Περιστέρη.

«Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση όπως αυτή που ένοιωσαν οι αρχαιολόγοι όταν ανακάλυψαν το μνημείο. Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και το επίπεδο του έργου», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σίλβια Κόστα μετά την έξοδο της από το αρχαιολογικό μνημείο του λόφου Καστά στο οποίο ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη η ίδια και η οκταμελης αντιπροσωπεία της επιτροπής πολιτισμού και παιδείας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Το μέγεθος του μνημείου είναι μοναδικό και η ποιότητα των σφιγγών και των καρυάτιδων είναι εντυπωσιακή» απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κόστα ερωτηθείσα για το αν είχε συναντήσει παρόμοιο ταφικό μνημείο στην Ελλάδα.

«Οπωσδήποτε τώρα έχουν χρέος όλοι οι συνάδελφοι στην Ευρώπη να υποστηρίξουν το έργο, να αναγνωριστεί ως μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO», είπε η πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτισμού ενώ αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας και εταίρων επεσήμανε: «Ελπίζω να υπάρξει θετική κατάληξη και θετική λύση και συμφωνία Ελλάδος- Ευρώπης και να χρησιμοποιηθούν οι πόροι του κοινοτικού ταμείου για την αναστήλωση του μνημείου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Μακεδονία είναι κι ένας άλλος λόγος για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις