ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Του κουτρούλη ο γάμος» στο ΚΘΒΕ

«Του κουτρούλη ο γάμος» στο ΚΘΒΕ

«Του... Κουτρούλη ο γάμος» θα γίνεται στο Κρατικό θέατρο Βόρειας Ελλάδας από την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιουνίου...

Έργο Αριστοφανικής έμπνευσης και δομής – η ομότιτλη γραμμένη στα 1843 - κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή “μιλά” για το... μνημόνιο (εκείνης της εποχής) με τους δανειστές και τους δυσβάστακτους φόρους που επέβαλαν (έκτοτε...) οι “μεγάλες δυνάμεις” - όρους που οδήγησαν τελικά στην εξέγερση της 3ης του Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου και τη μετατροπή του πολιτεύματος σε Συνταγματική μοναρχία...

Ο... ράφτης απ' τη Σύρα Εμμανουήλ Κουτρούλης όντας ερωτευμένος με την όμορφη και νέα Ανθούσα κάνει τα πάντα για την κερδίσει – ακόμα και το να γίνει υπουργός - όπως του επιτάσσει η ίδια. Έτσι, ο Κουτρούλης αγοράζει τους υποστηρικτές που θα του εξασφαλίσουν πρόθεση ψήφου.

“Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία με την οποία οι κομματάρχες αλλάζουν στρατόπεδο με αντάλλαγμα διάφορα οφίτσια, η ματαιοδοξία κάποιων καλλιτεχνών που σπεύδουν να υμνήσουν το νέο αστέρι της πολικής, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και η... ευπιστία (έκτοτε) των νεοελλήνων ψηφοφόρων κάνουν το θαύμα τους...

Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται στην Ελλάδα προ... 172 ετών.

Έργο “έρωτα και εξουσίας” χαρακτήρισαν οι συντελεστές του την παράσταση του ΚΘΒΕ που σκηνοθέτησε (και επεξεργάστηκε τα κείμενα) ο Γιάννης Καλατζόπουλος. Τον ρόλο του Κουτρούλη ερμηνεύει ο Τάσος Περζικιανίδης.

Η πρεμιέρα ορίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη στο Θέατρο Δάσους όπου και θα δοθεί μια ακόμη παράσταση την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Ελλείψει χρημάτων για ...εκτός έδρας και περιοδείες (όπως διευκρίνιζε ο κ.Βούρος -καλλιτεχνικός διευθυντής του ακέφαλου διοικητικά μετά την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. και την μη τοποθέτηση νέου συμβουλίου) η παράσταση θα “περιοδεύσει” μόνο στα εντός πόλης θέατρα. Έτσι, ακολουθούν δύο παραστάσεις (22 και 23 Ιουλίου) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, δυο (1 και 2/8) στο θέατρο Κήπου -στο πλαίσιο των Γιορτών ανοιχτού θεάτρου, στις 28 και 29/8 στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών και μια ακόμη παράσταση στις 17/9 στο θέατρο Δάσους.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο “του Κουτρούλη ο γάμος” θα είναι η εναρκτήρια παράσταση στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά επίσης το ΚΘΒΕ επαναλαμβάνει την παιδική θεατρική παράσταση “Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα” που είχε ξεκινήσει το περσινό καλοκαίρι. Η “αυτοσχέδια” παράσταση που στήνει πολυμελής ομάδα ηθοποιών και μουσικών (φλάουτο, κλαρίνο τρομπέτα και ακορντεόν) του ΚΘΒΕ ξεκινά από το Πάρκο των εποχών (θεματικό πάρκο στη Νέα Παραλία της πόλης) την ερχόμενη Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. Ακολουθούν προγραμματισμένες παραστάσεις σε πάρκα της παραλίας στις 25 Ιουνίου (Νέα παραλία - Ομπρέλες), στις 27 Ιουνίου στις εκδηλώσεις “Αγιοπαυλίτικα" των Συκεών, στις 30 Ιουνίου στο πάρκο εποχών της Παραλίας στις 7 Ιουλίου στην πλατεία Αριστοτέλους και ολόκληρο το μήνα Ιούλιο (κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 19.30) στο Πάρκο εποχών της Νέας Παραλίας.

Σχετικές ειδήσεις