ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Πρώτη Γιορτή Γης» στη Χαρίεσσα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Πρώτη Γιορτή Γης» στη Χαρίεσσα

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας στο πλαίσιο της " Πρώτης γιορτής Γης" την Κυριακή 30 Αυγούστου.

Πάνω απο 1000 άτομα κατέκλυσαν ασφυκτικά τον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Ήταν μια γιορτή που σκοπό είχε να προβάλει την ποντιακή παράδοση αλλά και την ίδια την περιοχή με τα προϊόντα της! Μέλη, φίλοι, κάτοικοι του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής αποχαιρέτησαν την καλοκαιρινή περίοδο με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι.

Τα χορευτικά τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας και του Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων παρουσίασαν ποντιακούς χορούς επισφραγίζοντας την επιτυχία της βραδιάς οι οποίοι εντυπωσίασαν και κέρδισαν το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Μεταξύ τον εκατοντάδων επισκέπτων της εκδήλωσης παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσιρόπουλος, ο αντίπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαιτζίδης, ο αντιδήμαρχος Νάουσας κ. Λογδανίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νάουσας κα. Αραμπατζή, κ. Βαλσαμίδης, κ. Γαιτανίδης, κα. Λαζαρίδου, κα. Μπαλτατζίδου,κ. Ορδουλίδης, κ.Πατζαρτζίδης, κ. Σέπκας,κ.Τζουβάρας, κα. Τσαγκαλίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Βεροίας και πρόεδρος του συλλόγου " Ευστάθιος Χωραφάς" κ. Καγκελίδης, οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων κα. Καλπαξίδου, κ.Πρόιος, κ. Σπαθόπουλος, κ.Στογιάννης, οι τοπικοί σύμβουλοι κ.Γεωργιάδης, κ. Γιαλαμάς, κα. Κουμλίδου, κ. Μπαλτατζίδης, κ. Σαλασίδης, ο Διοικητής του πυροσβεστικού σώματος Νάουσας κ. Μπαλαμούτης, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ν.Κιλκίς κ. Μπόλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Ακριτίδης, ο πρώην Βουλευτής κ. Φωτιάδης, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Εμμανουηλίδης, ο καθηγητής Α.Π.Θ Βοτανολογίας & Βοτανικής κ. Σαββίδης, ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Παναγία Σουμελά κ. Φωτιάδης Βασίλης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αντιπεριφερειαρχης Ημαθίας κ. Καλαιτζιδης, ο αντιδήμαρχος κ. Λογδανίδης καθώς διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του δήμαρχου Νάουσας κ. Κουτσογιάννη και του αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Μάντσιου οι οποίοι απουσίαζαν στο εξωτερικό.

Κατα τη διάρκεια της βραδιάς η Εύξεινος Λέσχη είχε την τιμή και τη χαρά να τελέσει αδελφοποίηση με την Εθελοντική Ομάδα Λιποχωρίου με πρόεδρο τον κ. Καραϊσκάκη Άκη ,καθώς απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στον πρόεδρο του ποντιακού Συλλόγου Αλεξάνδρειας και Περιχώρων κ. Κολοφά Θεόδωρο και στον πρώτο χοροδιδάσκαλο του χωρίου κ. Παυλίδη Παύλο επι προεδρίας του αύμνηστου Καρβουνίδη Μιχάλη.

Ο σύλλογος θέλοντας να προβάλει την περιοχή και τα προιόντα της, επιμελήθηκε με κάθε λεπτομέρεια την εκδήλωση τοποθετώντας στο χώρο δύο εκθεσιακά περίπτερα με ποικιλία φρούτων νοπά και μεταποιημένα καθώς και ποικιλία απο σπιτικές δημιουργίες, σε όλα τα τραπέζια των παραβρισκομένων υπήρχαν καλάθια με φρούτα και σαλάτες απο το τμήμα γυναικών του συλλόγου όπου προσφέρονταν δωρεάν. Ο σύλλογος συμμερίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που διανύει η κοινωνία μας και θέλοντας να φέρει κοντά στην παράδοση τους νέους της περιοχής, παρείχε δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά και μαθητές του δημοτικού. Στη διάρκεια της βραδιάς κληρώθηκαν τρία δώρα χωρίς λαχείοφορο αγορά προσφορά απο τα καταστήματα ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ, ΦΑΡΜΑ ΕΠΕ και το ταξιδιωτικό γραφείο ΡΑΛΛΗΣ .

Η βραδία πλαισιώθηκε απο καταξιωμένους καλλιτέχνες αλλά και απο νέους που προέρχονται απο τα σπλάχνα των ποντιακών συλλόγων, η μουσική και ο πολύς χορός κράτησαν ξάγρυπνη την Χαρίεσσας με : Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι), Δημήτρης Τριανταφυλλίδης (λύρα- τραγούδι), Νίκος Κοκκινίδης (λύρα), Βαγγέλης Λάχανης (νταούλι), Φωστηρόπουλο Θοδωρή(τραγούδι), Δημήτρης Τσιμενίδης ( λύρα) Ειρηναίος Τσιμενίδης (νταούλι ) ,Δημήτρης Φουντουκίδης ( πλήκτρα- ήχος)

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους πληθώρα συλλόγων της περιοχής και όχι μόνο, όπως ο ποντιακός σύλλογος Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, ο σύλλογος Λευκαδίων "Αγ. Παρασκευή", ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τριλόφου "Αριστοτέλης", ο σύλλογος Ζερβοχωρίου "Ποντιακά Νιάτα", ο Ποντιακός Σύλλογος Κρ. Βρύσης, ο σύλλογος Αρκοχωρίου"Αρκτος ", ο σύλλογος "Κομνηνών" Νέας Υόρκης, ο σύλλογος Πατρίδας "Ευστάθιος Χωραφάς", ο πολιτιστικός σύλλογος Αγ. Γεωργίου, ο συλλόγος"Κομνηνοί "Ροδοχωρίου, ο "Πυρσός" Νάουσας, ο πολιτιστικός σύλλογος Στενημάχου, ο πολιτιστικός σύλλογος Γιαννακοχωρίου, ο πολιτιστικός σύλλογος Ριζού, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, η Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας " Η Ρωμανία", η Ευξεινος Λέσχη Νάουσας, ο Μορφωτικός Αθλητικός σύλλογος " Η Καλλιθέα" , ο πολιτιστικός σύλλογος Λευκαδίων " Τα Ανθέμια", ο Ποντιακός σύλλογος Μονάχου, η Ποντιακή εστία Στουτγκάρδης, η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής, ο σύλλογος Χαρίεσσας "Αγ. Δημήτριος".

Η Εύξεινος Λέσχη νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους τους χορηγούς και έμπρακτους υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής, όλους τους συνεταιρισμούς και εμπόρους για την αμέριστη βοήθεια τους, τους Αφοί Καλαιτζίδη, τον ALEX A.E, τους Αφοί Κεσίδη, την ΑΣΠΙΣ, την ΝΑΤΑΛΙ ,τους Αφοί Καραγιαννίδη, τον Μανούση Σωτήριο, τη Μεραφορική ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗΣ, το VAENI, τη VENOUS, τον Α.Σ Νάουσας, τον Α.Σ ΜΙΕΖΑΣ, την ΟΜΟΝΟΙΑ, τον Αγ. Χριστόφορο, τον ΑΣΟΠ Επισκοπής, τον Α.Σ Επισκοπής, τον Α.Σ Ειρηνούπολης, τον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, την Ομοσπονδία - Ομάδων παραγωγών Ημαθίας.

Επίσης θέλει να ευχαριστήσει απο καρδιάς όλον τον κόσμο που στήριξε με την παρουσία του την πρώτη καλοκαιρινή εκδήλωση του συλλόγου μας στην " Πρώτη γιορτή ΓΗΣ" , όλους τους Εθελοντές μικρούς και μεγάλους όπου με την ανιδιοτελή προσφορά τους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εκδήλωση, που εργάστηκαν αγόγγυστα αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο του στησίματος της Γιορτής αλλά και την εξυπηρέτηση όλου του κόσμου.

Ο σύλλογος ευχαριστεί την διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου κα. Κουτσογιάννη Αθηνά για την παραχώρηση του αύλειου χώρου, τον πρόεδρο του χωριού κ. Σιδηρόπουλο Δημήτρη για τη συνεργασία, την οικογένεια του κ.Καρβουνίδη Κυριάκο για τα μπλουζάκια του συλλόγου, τον κ. Τσιφλίδη Χαράλαμπο - Security για την φύλαξη του χώρου, τους συλλόγους Ριζού, Ζερβοχωρίου, ΜΙΕΖΑ, Ροδοχωρίου, Σεβαστιανών για ευγενική παραχώρηση των φορεσιών, τον χοροδιδάσκαλο μας Φωστηρόπουλο Θοδωρή, τον κ. Πατζαρτζίδης Θανάση για τα παραδοσιακά σκεύη, την κα. Ανδρονικίδου Ελένη για την επιμέλεια των χειροποίητων αναμνηστικών. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους τους (έντυπα και ηλεκτρονικά) όλους όσους βοήθησαν για την προβολή της Γιορτής καθώς και το κανάλι EURO και την Άννυ Κωνσταντινίδου για την τηλεοπτική κάλυψη.

" Η Ευξείνος Λέσχη Χαρίεσσας" έδειξε παρά το νεαρό της ηλικίας της πως έχει τόσο τη διάθεση όσο και τη δύναμη να συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική ζωή του τόπου."