ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μυστήρια του σύμπαντος επί τάπητος στο Συμπόσιο των Επτά Σοφών για την Κοσμολογία

Τα μυστήρια του σύμπαντος επί τάπητος στο Συμπόσιο των Επτά Σοφών για την Κοσμολογία

Με εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές, καθηγητές πανεπιστημίων και Έλληνες ερευνητές, πραγματοποιήθηκε η πρωινή επιστημονική ημερίδα του διεθνούς Συμποσίου των Επτά Σοφών για την Κοσμολογία, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Επτά διακεκριμένοι ξένοι αστροφυσικοί και κοσμολόγοι, μεταξύ των οποίων τρεις νομπελίστες, μίλησαν -και απάντησαν σε ερωτήσεις- για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο τους, αλλά και για τα ουκ ολίγα μυστήρια και ερωτήματα που ακόμη μένουν αναπάντητα.

Τους ξένους επιστήμονες χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συμποσίου, ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ομότιμος διευθυντής διοίκησης διαστήματος του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική αναγκαστική αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της πρωινής ημερίδας, λόγω στάσης εργασίας του συλλόγου εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής, ο κ. Κριμιζής είπε ότι τελικά υπάρχουν και άλλες «ανώτερες δυνάμεις», πέρα από τις κοσμικές, που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Η διαχρονική εξέλιξη των μετρήσεων των κοσμολογικών παραμέτρων, τα τελευταία αποτελέσματα από τη διαστημική αποστολή «Πλανκ», η πληθωριστική κοσμολογία, η κβαντική βαρύτητα, οι υπερχορδές, η κοσμική ακτινοβολία, τα μαγνητικά πεδία και, βεβαίως, η «σκοτεινή» πλευρά του σύμπαντος -η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια- ήταν ανάμεσα στα (όχι και τόσο προσιτά στους μη «μυημένους») θέματα που παρουσιάστηκαν.

Το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας, θα γίνει η βράβευση των Επτά Σοφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Μέγαρο Μουσικής.

Σχετικές ειδήσεις