ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια εβδομάδα Διαστήματος, 4 με 10 Οκτωβρίου

Παγκόσμια εβδομάδα Διαστήματος, 4 με 10 Οκτωβρίου

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος γιορτάζεται φέτος από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) καλεί μικρούς και μεγάλους να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, ιδίως στα σχολεία.

Στη διάρκειά της Εβδομάδας πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το διάστημα, από σχολεία, πλανητάρια, μουσεία, λέσχες αστρονομίας, οργανισμούς διαστήματος και αεροδιαστημικές εταιρείες.

Φέτος το θέμα της εβδομάδας είναι η «Ανακάλυψη».

Όλες οι ερασιτεχνικές αστρονομικές ομάδες και οποιοσδήποτε είναι λάτρης του Διαστήματος, μπορεί να συμμετέχει με το δικό του τρόπο στη Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος και να ανακαλύψει περισσότερα για το Διάστημα, την Αστρονομία και πώς το διάστημα βοηθά την καθημερινή μας ζωή στη Γη.

Η ESA στην ιστοσελίδα της δίνει μερικές ιδέες, καθώς και το κατάλληλο υλικό που μπορεί να «κατεβάσει» κανείς μέσω διαδικτύου: μπορείτε να δείτε μερικές από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του διαστήματος από το τηλεσκόπιο Hubble, να κατασκευάσετε ένα διαστημόπλοιο, να επισκεφθείτε ένα πλανητάριο με την παρέα σας, να διαβάσετε ένα κλασικό διαστημικό βιβλίο, να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να παρακολουθήσετε ένα διαστημικό βίντεο ή να δείτε τη νέα ταινία "The Martian" (ελληνικός τίτλος: «Η διάσωση») στον κινηματογράφο.

Στην Αθήνα, ο τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου τη δική του εκδήλωση την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, από τις 4:30μ.μ., στην οποία μπορεί κανείς να συμμετέχει ελεύθερα. Θα γίνει παρατήρηση του Ήλιου, καθώς και νυχτερινή παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια, ομιλίες για παιδιά και μεγάλους, προβολή βίντεο, κουίζ, χειροτεχνίες κ.α.

Σχετικές ειδήσεις