ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Στο «Ντεγκραντέ» των Αράμπ και Τάρζαν Νάσερ το βραβείο «Χρυσή Αθηνά»

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Στο «Ντεγκραντέ» των Αράμπ και Τάρζαν Νάσερ το βραβείο «Χρυσή Αθηνά»

Το «Ντεγκραντέ» των Αράμπ και Τάρζαν Νάσερ κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά, το μεγάλο βραβείο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (4/10) στον Κινηματογράφο Ιντεάλ στην Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για μια «γυναικεία» ιλαροτραγωδία από τη Γάζα, γεμάτη απολαυστικούς ελιγμούς και εκπλήξεις. Η ταινία -που συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και κουβαλάει στις αποσκευές της εξαιρετικές κριτικές από όπου κι αν παίχτηκε- μάς μεταφέρει στην Παλαιστίνη, όπου 13 εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες ανταλλάσουν κωμικούς διαλόγους και κουτσομπολιά αλλά και μερικούς από τους βαθύτερους φόβους τους, όταν εγκλωβίζονται σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς μετά την έκρηξη βίας που ξεσπά στο δρόμο.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκε στην Αλαντέ Καβαϊτέ για την ταινία «Το Καλοκαίρι του Ερωτά μου» και το βραβείο Σεναρίου στον σκηνοθέτη Μαρκ Νούναν για την ταινία του «Είσαι και Άσχημος».

Το κοινό του φεστιβάλ ανέδειξε ως αγαπημένη του και έδωσε το βραβείο του στην ταινία «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής», του Τζούλιο Ρικιαρέλι. Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρικιαρέλι η μεταπολεμική Γερμανία δικάζει για πρώτη φορά το ναζιστικό παρελθόν της, ξετυλίγοντας τον μίτο της αλήθειας για την αποκατάσταση της Ιστορίας, με μία ταινία που αποτελεί την πρόταση της Γερμανίας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ.

Φέτος η κριτική επιτροπή -που αποτελείται όπως κάθε χρόνο από σπουδαστές κινηματογραφικών Σχολών- απένειμε και μία ειδική μνεία στη Βερόνικα Λίνας για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Κυρία των Σκύλων» (σκηνοθεσία-Λάουρα Σιταρέλα και Βερόνικα Λίνας).