ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή η αρχιμουσικός Λούλη Ψυχούλη

Έφυγε από τη ζωή η αρχιμουσικός Λούλη Ψυχούλη

Έφυγε σήμερα (29/10/2015) από τη ζωή η πρώτη γυναίκα αρχιμουσικός στην Ελλάδα και πρόεδρος του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum, Λούλη Ψυχούλη.

Η Λούλη-Μαρία Ψυχούλη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο, αρμονία, αντίστιξη και φούγκα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών -από όπου αποφοίτησε το 1962- και στο Κονσερβατουάρ των Παρισίων, ως υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1965), με καθηγητές τους Ζακ Φεβριέρ και Μαργκερίτ Λονγκ. Στη συνέχεια, ως υπότροφος του αυστριακού κράτους, απέκτησε δίπλωμα σύνθεσης από το Κρατικό Κονσερβατόριο Βιέννης και δίπλωμα Αρχιμουσικού από τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, το 1973, με καθηγητές τους Χανς Σβαρόφσκι, Γκούσταβ Κόσλικ και Φραντς Μπούρκαρτ.

Πολύ σύντομα ξεκίνησε μια καριέρα ως συνοδός πιάνου σε διάφορες όπερες στην Αυστρία, καθώς και προσκεκλημένος μαέστρος σε πολλές αίθουσες συναυλιών σε όλη την Ευρώπη.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εμφανίσεις με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, ενώ το 1981 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών με την ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της και επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1974, ίδρυσε μαζί με τη σολίστ πιάνου Άννα Κουκουράκη το μη κερδοσκοπικό σωματείο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και το ομώνυμο Ωδείο Ατενέουμ (Athenaeum), στα οποία υπήρξε πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής αντιστοίχως έως σήμερα. Στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum συσπείρωσε γύρω της μία ξεχωριστή ομάδα προσωπικοτήτων από τη μουσική, την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, με κοινό ιδανικό την προσφορά στη μουσική παιδεία του τόπου και γενικότερα στην πολιτιστική του ανέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο ίδρυσε και καθιέρωσε τους ετήσιους Διεθνείς Μουσικούς Διαγωνισμούς της Ελλάδας για πιάνο και όπερα, Ορατόριο-Λιντ, οι οποίοι από το 1977, αφιερώθηκαν στη μνήμη της Μαρία Κάλλας, και από το 1994 απέκτησαν το μοναδικό στον κόσμο τίτλο «Grand Prix Μαρία Κάλλας στην Όπερα, Ορατόριο-Λιντ & Πιάνο», στο πλαίσιο της UNESCO.

Η Λούλη Ψυχούλη έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Μαρία Κάλλας» στο Λος Άντζελες (1998), καθώς και με το Βραβείο «Απόλλων» από την Εταιρεία των Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και το Ωδείο Athenaeum «θα κρατήσουν πάντα ζωντανά το πνεύμα και τη μαχητικότητα της Λούλης Ψυχούλη για την ανέλιξη της πολιτιστικής και μουσικής ζωής της χώρας»

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, στις 12:00, στο 2ο Νεκροταφείο Αθηνών. Η οικογένεια και οι συνεργάτες παρακαλούν αντί για στεφάνια να προσφερθούν δωρεές στην «Κιβωτό του Κόσμου».