ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πηγή έμπνευσης, πνεύματος και πολιτισμού (pics)

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πηγή έμπνευσης, πνεύματος και πολιτισμού (pics)

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τον τόπο, σήμερα ιδιαίτερα, το ότι καταφέρνει το Ίδρυμα να κάνει αυτή την έκθεση. Καταφέρνει να υπάρξει αυτή η συνάντηση του Πάμπλο Πικάσο με τον Ζαν Κοκτώ στην Ελλάδα. Ούτως ή άλλως η συνάντηση αυτή υπήρξε μια κορυφαία στιγμή της τέχνης και του πνεύματος, αλλά το να υπάρχει αυτή η έκθεση με αυτή τη θεματική στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, σημαίνει πολλά. Ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ζαν Κοκτώ είναι δύο κορυφαίοι εκφραστές της τέχνης και του πνεύματος του 20ου αιώνα, αλλά έχουν και ένα άλλο κοινό σημείο, το οποίο τους δένει με την Ελλάδα και αυτό είναι που κάνει την έκθεση αυτή να ριζώνει και ουσιαστικά στο τόπο μας, είναι η πηγή της έμπνευσή τους. Και οι δύο είναι οπαδοί και εκφραστές του μοντερνισμού, αλλά έχουν μια κοινή πηγή έμπνευσης, την Αρχαία Ελλάδα, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και κυρίως την ελληνική μυθολογία» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας τη θεματική έκθεση «Πάμπλο Πικάσο – Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού, που παρουσιάζει το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Picasso της Γερμανίας και τη Συλλογή Γιάννη Κονταξόπουλου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 190 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων των πρωτοπόρων καλλιτεχνών, που αναδεικνύουν τη μεγάλη τους προσφορά στην εδραίωση του μοντερνισμού. Όλα τα εκτιθέμενα έργα του Πικάσο προέρχονται από τις συλλογές του Kunstmuseum Pablo Picasso Münster και τα έργα του Κοκτώ από τη συλλογή του Γιάννη Κονταξόπουλου.

«Το ότι γίνεται αυτή η έκθεση, το ότι μας εμπνέει όλους να θυμόμαστε ποιές είναι οι ρίζες μας, ποιούς ενέπνευσαν πραγματικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την ελληνική κοινωνία, που χειμάζεται σήμερα, υπό τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, αλλά και για τις γενιές που έρχονται, τους νέους ανθρώπους ιδιαίτερα που θα πάρουν τη σκυτάλη να συνεχίσουν μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Να ξέρουν πάντοτε ότι η Ελλάδα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Ελλάδα που ανήκει στη δύση, στη δυτική δημοκρατία, ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε, πηγή έμπνευσης, πηγή πνεύματος, πηγή πολιτισμού και αυτό μας κάνει και πρέπει να μας κάνει να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και κυρίως να δούμε το μέλλον σαν ένα χρέος μας. Ξέρω, ξέρουμε όλοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, μέσα από αυτή την έκθεση έχουμε και την πιστοποίηση, ένα είδος αμάχητου ιστορικού τεκμηρίου» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην έκθεση ο συλλέκτης Γιάννης Κονταξόπουλος μίλησε για την ιδιαιτερότητά της που είναι «η συνάντηση ενός Γάλλου, του Κοκτώ, με έναν Ισπανό, τον Πικάσο, στην Ελλάδα του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Αν προσθέσουμε ότι τα μισά έργα της έκθεσης έρχονται από την Γερμανία και τα άλλα μισά από το Βέλγιο, ίσως ανιχνεύσουμε και μια ακόμη φιλία που άθελά της υποκρύπτει η παρούσα διοργάνωση. Μιλώ βέβαια για την υπέροχη φιλία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, στο παιχνίδι της οποίας έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε».

«Η έκθεση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι οι οικονομικές κρίσεις και οι πόλεμοι αφήνουν πληγές που επουλώνονται, όμως την πραγματική ιστορία του κόσμου την γράφουν οι πνευματικοί άνθρωποι και αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος» τόνισε ο Βασίλης Θεοχαράκης.

Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (10:00-18:00) και Πέμπτη (10:00-20:00), έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ξεναγήσεις: από τις 10 Νοεμβρίου κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 13.00-14.00.

Σχετικές ειδήσεις