ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απεβίωσε ο ζωγράφος Σ. Αλαμάνος

Απεβίωσε ο ζωγράφος Σ.  Αλαμάνος
Ο Σ. Αλαμάνος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1947 και εργάστηκε ακατάπαυστα στον εικαστικό χώρο...

Ο σπουδαίος ζωγράφος Σπύρος Αλαμάνος πέθανε το πρωί της Δευτέρας, σε ηλικία 64 ετών, στο σπίτι του, στην πόλη της Κέρκυρας.

Ο Σ. Αλαμάνος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1947 και εργάστηκε ακατάπαυστα στον εικαστικό χώρο, παρουσιάζοντας το έργο του μέσα από τη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη φωτογραφία.

Το έργο τυ παρουσιάστηκε σε 13 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και χαρακτικής στην Κέρκυρα.

Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κέρκυρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κεφαλονιά, στην Πάτρα και αλλού, ενώ έχει φιλοτεχνήσει πολλές αφίσες με διάφορα θέματα.

Έργα του έχει δεχθεί η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, η Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, η Πινακοθήκη της Ιονικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής, το Μουσείο Σολωμού Κερκύρας και η Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του ανήκει σε ιδιωτικές συλλογές.

Συνεργάστηκε με την ΑΝΕΔΚ, συμβάλλοντας με τα έργα του στην τουριστική προβολή της Κέρκυρας. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια εργάστηκε ως γραφίστας στο εργαστήρι του Παναγιώτη Γράββαλου, ενώ διετέλεσε δάσκαλος της Καλλιτεχνικής Σχολής Κερκύρας από το 1984 ως το 1991.

Πρωτοπαρουσιάστηκε ως ζωγράφος το 1971 και την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για τη δημιουργία της αφίσας της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επίσης, βραβεύτηκε για τη δημιουργία του μόνιμου σήματος της Ναυτικής Εβδομάδας, ενώ έχει φιλοτεχνήσει και το μόνιμο σήμα και την αφίσα του Φεστιβάλ Κέρκυρας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αίθουσας Τέχνης Κερκύρας καιμέλος της Συντακτικής Επιτροπής (για τα εικαστικά) του περιοδικού Πόρφυρας.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα από το νεκροταφείο του Αγ. Σπυρίδωνα στον Κωτσέλα στην Κέρκυρα.