ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τις πύλες τους στους Αθηναίους ανοίγουν 91 αρχιτεκτονικά αριστουργήματα

Τις πύλες τους στους Αθηναίους ανοίγουν 91 αρχιτεκτονικά αριστουργήματα

Το Open House που μετρά ήδη 3 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα είναι ένας σημαντικός διεθνής θεσμός που έχει στόχο την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής.

Η ιδέα του project ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και σήμερα πραγματοποιείται σε περισσότερες από 35 πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Στις 16 και 17 Απριλίου, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρχιτεκτονικά διαμάντια της πόλης και να μάθουν την ιστορία που γράφτηκε σε αυτά. Τετρακόσιοι πενήντα εθελοντές θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες σε 91 σύγχρονα και νεοκλασικά κτήρια, όπως το Μουσείο της πόλης των Αθηνών, το Μπάγκειο, το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης , το Δημαρχείο της Αθήνας, το Εβραϊκό μουσείο, το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, το μουσείο Βορρέ, το κέντρο τέχνης και πολιτισμού Beton 7 και μια σειρά από σημαντικά αρχιτεκτονήματα.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωρίσει ο κόσμος την αξία της αρχιτεκτονικής και το πόσο σημαντικό είναι για την καθημερινότητά μας να βλέπουμε κτήρια που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον» λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House Athens Ρενάτα Δούμα και προσθέτει: «Στην πλειονότητά τους, οι εθελοντές είναι φοιτητές αρχιτεκτονικές και αρχιτέκτονες, αλλά θέλουμε να δώσουμε ευκαιρία και σε ανθρώπους που απλώς τους ενδιαφέρει το αντικείμενο και θέλουν να είναι μέλη αυτής της μεγάλης ομάδας. Οι ξεναγήσεις δεν απευθύνονται μόνο σε αρχιτέκτονες, μόνο το 35% είναι σχετικοί με το αντικείμενο. Θέλουμε οι ξεναγήσεις να είναι με τέτοιο τρόπο δοσμένες ώστε να είναι κατανοητές και σε κάποιον που δεν είναι του χώρου».

Το Open House Αthens έδωσε πέρυσι τη δυνατότητα σε 20.000 πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε σπάνια και σημαντικά κτίρια της πόλης, μετατρέποντάς τη σε ένα ανοιχτό μουσείο, με αρχιτεκτονικό πλούτο που μεταμορφώνεται με την ιστορική της εξέλιξη.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται δράσεις, όπως ξεναγήσεις για ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, ξεναγήσεις σε δημιουργικούς και παραγωγικούς χώρους της πόλης, ξεναγήσεις με ποδήλατα, ξεναγήσεις σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ, αλλά και διαγωνισμός φωτογραφίας καθώς και το καθιερωμένο πάρτι λήξης.

To Open House Athens πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Τεχνόπολης και της ΣΤΑΣΥ.

Σχετικές ειδήσεις