ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μ. Χατζησάββας: «Οι αξίες, ο Ευρυπίδης και η μιζέρια της εποχής»

Μ. Χατζησάββας: «Οι αξίες, ο Ευρυπίδης και η μιζέρια της εποχής»
Για τις αξίες και τα υψηλά ιδανικά που σκιαγραφεί ο Ευριπίδης στην τραγωδία «Ηρακλής μαινόμενος», μιλά ο ηθοποιός κ. Μηνάς Χατζησάββας.
Συνέντευξη στην:
Αθανασία Τσιλιγωνέα

Για τις αξίες και τα υψηλά ιδανικά που σκιαγραφεί ο Ευριπίδης στο κύκνειο άσμα της δημιουργίας του, στην τραγωδία «Ηρακλής μαινόμενος», μιλά ο ηθοποιός κ. Μηνάς Χατζησάββας στο "Newsbomb".

Πίσω από τα προσχήματα του "εγώ", ο Σαλαμίνιος τραγωδός υμνεί τη σοφία της τρίτης ηλικίας, την πραότητα που καλλιεργεί στον άνθρωπο ο χείμαρρος του χρόνου και η ζέση για αγώνα, για ζωή και για αξίες, έστω κι αν αυτές θα προδοθούν. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της τραγωδίας, στην οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ο κ. Μηνάς Χατζησάββας.

Στη συνέντευξή του στο newsbomb.gr ο δημοφιλής ηθοποιός κάνει μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή στο έργο που ανεβαίνει μόλις για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο, υπό τις κατευθύνσεις του σκηνοθέτη κ. Μιχαήλ Μαρμαρινού στις 5 και 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Newsbomb.gr : Κύριε Χατζησάββα, πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση και τη συνεργασία σας με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Μηνάς Χατζησάββας: «Είναι από τα έργα που έγραψε στην ωριμότητά του ο Ευριπίδης, μεταφέρει τις εμπειρίες της ζωής που έζησε. Πρόκειται για έναν ύμνο στα γηρατειά, στους ανθρώπους που δίνουν τη ζωή τους και παλεύουν για κάποιες αξίες και στη συνέχεια προδίδονται και από τους ανθρώπους γύρω τους και από τους φίλους τους.
Όσον αφορά στον Μιχαήλ Μαρμαρινό, ήθελα πάρα πολλά χρόνια να συνεργαστώ μαζί του και η πρόταση αυτή με βρήκε πραγματικά έτοιμο ».

Newsbomb.gr : «Ο Ηρακλής μαινόμενος» είναι ένα έργο που έχει ανέβει μόλις δύο φορές. Για ποιο λόγο, πρόκειται για ένα δύσκολο έργο;

Μηνάς Χατζησάββας: «Είναι πραγματικά περίεργο. Παραδόξως δεν έχει ανέβει πολλές φορές, αν και πρόκειται για ένα συγκλονιστικό έργο. Μια υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι γιατί ενδεχομένως, δεν έχει έναν πρωταγωνιστή με κατεξοχήν ρόλο».

Newsbomb.gr : «Θα μας δώσετε το στίγμα του ρόλου σας;»

Μηνάς Χατζησάββας: «Στο έργο υποδύομαι τον Αμφιτρύωνα, τον πατέρα του Ηρακλή. Επειδή είναι μεγάλος σε ηλικία, μέσα από αυτόν ο Ευριπίδης περνάει την ηλικία του, τη σοφία του.
Είναι ένας συγκλονιστικός πατέρας, αυστηρός αλλά και τρυφερός. Περνάει όλη τη γκάμα ενός πατέρα, με όλα τα συναισθήματα που νιώθει ένας πατέρας. Θυμώνει με τους Θεούς που φέρονται με τον τρόπο αυτό στο γιο του.
Είναι ένας πολύ χαρακτηριστικός και πολύ ανθρώπινος ρόλος».

Υπόθεση

Ο Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για να φέρει τον Κέρβερο και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Όταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία και στην απόγνωση.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας σε συνεργασία του Μιχαήλ Μαρμαρινού
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Thomas Walgrave
Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Περβολαράκη
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή

Διανομή
Ηρακλής - Άγγελος: Νίκος Καραθάνος
Μεγάρα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Αμφιτρύων: Μηνάς Χατζησάββας
Θησέας: Θοδωρής Αθερίδης
Ίρις: Στεφανία Γουλιώτη
Λύσσα: Θεοδώρα Τζήμου
Λύκος: Γιώργος Γάλλος

Χορός: Γιάννης Βογιατζής, Χάρης Τσιτσάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Ζιόβας, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κώστας Κοράκης, Kωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλα Μπούνταλη, Δημήτρης Μακαλιάς, Ντένης Μακρής

Για την παράσταση

HΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ
«..για να εξανθρωπίσει λέει τη γη!..»
( Αμφιτρύων, πρόλογος. στιχ. 20)

Ο Ηρακλής μοιάζει να έρχεται από την τελευταία ελληνική γενιά – πριν! Αρκετά πριν από το σήμερα - που πίστευε και αγωνιζότανε για Ιδέες.. Για να προδοθεί τελικά από φίλους και από εχθρούς. Και με αυτή την απόλυτη γεύση της προδοσίας να οδηγηθεί στην καταστροφή. Και μετά να προσπαθήσει το θάνατο..
Η Ιστορία έχει μόνο μια ελπίδα να ξανακερδηθεί στη συνείδηση όταν τα γεγονότα προσκρούσουν στα βράχια: Όταν μας συμμαζεύει για να μας αφηγηθεί τον εαυτό της.

Η Ελπίδα δε βρίσκεται στην Ιστορία

Βρίσκεται στην Αφήγηση


Μιχαήλ Μαρμαρινός

Το πρόγραμμα καλοκαιρινής περιοδείας

5/8 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
6/8 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
12/8 Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
13/8 Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
17/8 Θάσος, Αρχαίο Θέατρο
21/8 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Συκεών
22/8 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Συκεών
29/8 Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
2/9 Βριλήσσια, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»
5/9 Πειραιάς, Βεάκειο
7/9 Παπάγου, Κηποθέατρο
9/9 Αττικό Άλσος
11/9 Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
14/9 Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους
16/9 Αιγάλεω, Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»
18/9 Γαλάτσι, Άλσος Βεϊκου
22/9 Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ
25/9 Νέα Σμύρνη, Άλσος Νέας Σμύρνης