ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά από 20 χρόνια άνοιξε ξανά η Aρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης

Μετά από 20 χρόνια άνοιξε ξανά η Aρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης

Προσβάσιμη στους επισκέπτες και τους κατοίκους της Κοζάνης είναι η Αρχαιολογική Συλλογή της πόλης, με εκθέματα από τους προϊστορικούς, κλασικούς και ρωμαϊκούς χρόνους που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα.

Η αρχική έκθεση εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1989, ενώ έπαψε να λειτουργεί μετά το μεγάλο σεισμό του 1995, που προξένησε σημαντικές στο κτήριο. Η αποκατάσταση του κτηρίου στην σημερινή του μορφή έγινε από τον δήμο Κοζάνης, στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Η ετοιμασία για την εκ νέου έκθεση των ευρημάτων ολοκληρώθηκε το 2016 και περιλαμβάνει αρχαιότητες που αποκαλυφτήκαν από την παλαιότερη και τη νεότερη επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Μέρος των ευρημάτων προέρχεται από τις μεγάλες σωστικές ανασκαφές που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή του Κλείτου, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης αλλά και στην παραλίμνια ζώνη της τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου και πέριξ του νέου φράγματος της ΔΕΗ στον Ιλαρίωνα.

Τα ευρήματα των προϊστορικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων εκτίθενται σε πέντε αίθουσες ενώ στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου υπάρχουν αγάλματα, αναθηματικές στήλες, αγγεία και αντικείμενα από ταφικά κατάλοιπα.


Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο, των αρχών του 20ού αιώνα, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είναι δωρεά του Ν. Παναγιωτίδη ευεργέτη της πόλης, ο οποίος στη συνέχεια παραχώρησε τη χρήση του στο Υπουργείο Πολιτισμού

Σχετικές ειδήσεις