ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Φόνισσα», η πολυσυζητημένη ηρωίδα του Παπαδιαμάντη στην σκηνή σε σκηνοθεσία Γ. Νικολαϊδη (pics)

Η «Φόνισσα», η πολυσυζητημένη ηρωίδα του Παπαδιαμάντη στην σκηνή σε σκηνοθεσία Γ. Νικολαϊδη (pics)

Σε μία εποχή, που η λέξη ποιότητα, έχει χάσει το νόημα της, έρχεται μία παράσταση να μας αποδείξει πως υπάρχει ελπίδα.

Ελπίδα να δείς ένα διαχρονικό έργο στην σκηνή, με εκπληκτικές ερμηνείες, που υπογράφει ένας μεγάλος συγγραφέας της χώρας μας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Το έργο αυτό είναι και ένα μάθημα προς τους νεώτερους, που θέλουν να γνωρίσουν τους συγγραφείς εκείνους που με την πένα τους, μας έκαναν πιό σοφούς, μας άνοιξαν ορίζοντες...

Αναμφισβήτητα, σε αυτή την καθημερινότητα, που τα πάντα έχουν πάρει την κατηφόρα, η παράσταση "Η φόνισσα" γραμμένη από τον Παπαδιαμάντη, είναι μία διέξοδος από την σαπίλα....που συναντάμε παντού. Το "εμπορικό", αυτό που πουλάει, έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα επίπεδα της τέχνης. Τυχάρπαστοι μουσικοί δηλώνουν με θράσος "ερμηνευτές", θεωρούν τους εαυτούς τους "σωτήρες" της χώρας. Ευτυχώς αυτό στο θέατρο, δεν είναι τόσο έντονο.

Σε αυτή την καθημερινότητα με τα τόσα προβλήματα που μας πνίγουν, μία καλή παράσταση, είναι "φάρμακο".

Η "φόνισσα" του Αλ. Παπαδιαμάντη με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Φιλοσόφου και σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη, είναι μία παράσταση που σε ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή.

Σε παρασύρει...στο χθες. Σε εκείνους τους συγγραφείς που είχαν ερεθίσματα για να γράψουν έργα που έμειναν στο χρόνο.

Γι αυτό σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Η Θεατρική εταιρία Αιχμή, χρόνια τώρα, επιλέγει να ανεβάσει έργα που δεν υποτιμούν τον θεατή. Φέτος, η ΑΙΧΜΗ, μέσα στην κρίση, τολμά να πάει αντίθετα στο ρεύμα της προχειρότητας και της εμπορικότητας.

Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει το χειροκρότημα.

Σνεχίζει με επιτυχία τις παραστάσεις με το αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα», στην πρώτη Σκηνή του Θεάτρου « Έαρ Βικτώρια».

Ο Αλ. Παπαδιαμάντης, ήταν ένας λιτός Ιερομόναχος του λόγου και της σκέψης. Αυτός ο μοναδικός δάσκαλος των Ελληνικών Γραμμάτων που ο ίσκιος του σκεπάζει και οδηγεί τη φαντασία μας μετατρέποντας την σε εικόνες και έννοιες που οδηγούν τον άνθρωπο σε διαλείμματα υψηλής αισθητικής.

Η «Φόνισσα» μετατρέπει τον κοινωνικό της τρόμο σε πράξεις παράλογης δικαιοσύνης, ακολουθώντας τις εσωτερικές της φωνές και τα αισθήματα περί δικαίου, για το τέλος μιας άθλιας καθημερινότητας των ταπεινών και κατατρεγμένων γυναικών.

Η «Φόνισσα» αυτή η γυναίκα σύμβολο, η πολυσυζητημένη ηρωίδα του «κυρ Αλέξανδρου», εγκαταλείπει τον μάταιο αγώνα της για Λύτρωση και παραδίδεται στο "Υδωρ το Εξιλαστήριον» όπως το χαρακτηρίζει ο Παπαδιαμάντης, βρισκόμενη εις το μέσον της Θείας και της Ανθρωπίνης Δικαιοσύνης

Σκηνοθεσία Γιάννης Νικολαϊδης
Θεατρική προσαρμογή Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνικά του αγιογράφου Μιχάλη Αγγελάκη
Κοστούμια Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια Στέφανος Νικολαϊδης
Φωτισμοί Στέφανος Κεραμιδάς.
Φωτογραφίες Γιάννης Φαλκώνης.
Φραγκογιαννού η Φωτεινή Φιλοσόφου
Παπαδιαμάντης-αφηγητής ο Γιάννης Νικολαϊδης.
Πρωταγωνιστούν: Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Βούλα Κώστα και Θοδωρής Προκοπίου.
Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 μμ.
Κρατήσεις θέσεων 6944366784

Σχετικές ειδήσεις