ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάρτη: Πανσέληνος με μουσική στον αρχαιολογικό χώρο της οδού Τριακοσίων

Σπάρτη: Πανσέληνος με μουσική στον αρχαιολογικό χώρο της οδού Τριακοσίων

Εγκαινιάζεται η νέα αρχιτεκτονική πρόταση ένταξης αρχαιοτήτων.

Μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο της οδού Τριακοσίων στη Σπάρτη, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 και ώρα 21:00, με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και με τη στήριξη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του δήμου Σπάρτης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την πανσέληνο του Αυγούστου.

Η ερμηνεύτρια Αθηνά Χιώτη και ο πιανίστας Κώστας Γιαξόγλου ως Osmosis Duet, θα παρουσιάσουν «Ιστορίες κάτω από τον ίσκιο της Πανσέληνου» σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο της Σπάρτης, ένα μοναδικό αφιέρωμα που ζωντανεύει μύθους και ιστορίες συλλεγμένες από τον μουσικό χάρτη της Μεσογείου.

Παράλληλα με την εκδήλωση, εγκαινιάζεται και αποδίδεται σε κοινή χρήση μία αρχιτεκτονική πρόταση ένταξης αρχαιοτήτων που έχουν έρθει στο φως μέσω σωστικών ανασκαφών, στο σύγχρονο αστικό τοπίο, η οποία υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ως προς τον αρχαιολογικό χώρο της οδού Τετρακοσίων, οι αρχαιότητες που έχουν ανακαλυφθεί αφορούν τρία μνημεία:

- Έναν ναό σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας το 1984. Ο ναός, που έχει θεμελιωθεί πάνω σε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα, εποχή την οποία σφραγίζει η παρουσία και η δράση στην περιοχή, του όσιου Νίκωνα του «Μετανοείτε».

- Eπίσης, ένα υστερορωμαϊκό βαλανείο και ένα βυζαντινό λουτρό, που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεα σωστικής ανασκαφικής έρευνας το 1964-1965 σε ιδιοκτησίες, οι οποίες απαλλοτριώθηκαν από το ελληνικό δημόσιο. Στο υστερορωμαϊκό βαλανείο υπάρχουν χώροι για θερμό, χλιαρό και ψυχρό/κρύο λουτρό και ψηφιδωτά δάπεδα. Είναι κοντά στον δρόμο που οδηγεί βόρεια στην Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης. Το βαλανείο χρονολογείται από τα μέσα του 3ου αιώνα έως και τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ.

Σημειώνεται ότι τμήμα του υστερορωμαϊκού βαλανείου μετατράπηκε στους βυζαντινούς χρόνους σε λουτρό, που χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα με αρχές του 11ου αιώνα μ. Χ. Πιθανόν μαζί με τον σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο ναό και τμήμα βυζαντινού ελαιοτριβείου, που βρέθηκε βορειότερα, αποτελούν μια μνημειακή ενότητα η οποία μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα μοναστηριακό συγκρότημα στη μεσοβυζαντινή Λακεδαιμονία. Η ενότητα βρισκόταν εκτός της τειχισμένης Ακρόπολης, όπως αναφέρουν και οι γραπτές πηγές για τον βίο του όσιου Νίκωνα της Σπάρτης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις