ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημερίδα - αφιέρωμα στον Γεώργιο Καρτάλη με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του

Ημερίδα - αφιέρωμα στον Γεώργιο Καρτάλη με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του

Η Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις» διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, στις 17:00, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα), συμπόσιο με τίτλο «Ο Γεώργιος Καρτάλης και η Τρέχουσα Κρίση», με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από το θάνατο του χαρισματικού πολιτικού και οικονομολόγου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία για την ανάδειξη σημείων από την προσέγγιση και το έργο του υπουργού - των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1950 - και οικονομολόγου, Γεωργίου Καρτάλη που δύνανται να είναι χρήσιμα για την τρέχουσα κρίση.

Στο συμπόσιο συμμετέχουν και θα τοποθετηθούν με εισηγήσεις οι Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Κακριδής, επιστημονικός υπεύθυνος, Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Χρήστος Τριαντόπουλος, ερευνητής, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Συντονιστές θα είναι οι Χρήστος Διαμαντόπουλος, μέλος, Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ludwig von Mises Institute και Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Γεώργιος Καρτάλης (1908-1957) γεννήθηκε στην Αθήνα και προερχόταν από τη σημαντικότερη πολιτική οικογένεια του Βόλου.

Φοίτησε σε πανεπιστήμια της Ευρώπης σπουδάζοντας νομικά και οικονομικές επιστήμες στο Μόναχο, τη Λειψία, το Κίελο και το Λονδίνο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1935 εκλέχθηκε βουλευτής Μαγνησίας. Σε ηλικία μόλις 27 ετών διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1935, ενώ λίγο αργότερα θήτευσε και στην κυβέρνηση του Γεωργίου Κονδύλη ως υπουργός του νεοϊδρυθέντος τότε υπουργείου Εργασίας.

Έχοντας σημειώσει πλούσια δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και του Εμφυλίου, ο Γεώργιος Καρτάλης διετέλεσε στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών το 1950 και υπουργός Συντονισμού το 1951-1952 στην κυβέρνηση Πλαστήρα. Κατά τη θητεία του, εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο σταθεροποιητικό πρόγραμμα που έβγαλε την ελληνική οικονομία από το χάος στο οποίο είχε βυθιστεί εξαιτίας της ταραχώδους δεκαετίας του 1940. Για να το επιτύχει, ο Γεώργιος Καρτάλης δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, κάτι που του στοίχισε τη βουλευτική έδρα στις εκλογές του 1952.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τον ουσιαστικό διάλογο πολιτών που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών πεδίων, με σκοπό τη σύνθεση ιδεών, προσεγγίσεων και απόψεων. Στόχος είναι η διάδραση μεταξύ όλων όσοι κινούνται στον δημιουργικό και ορθολογικό ευρωπαϊκό χώρο. Απώτερος σκοπός είναι μέσα από αυτή την προσπάθεια να αναδειχθούν χρήσιμες προτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και στην εξασφάλιση των συνθηκών για την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής προόδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ προσφέρονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του event στο Facebook, στην ιστοσελίδα της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, καθώς και στη σελίδα της στο Facebook.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στο e-mail sinthesis.eu@gmail.com.

Πρόγραμμα

17:00 - 18:30

Συζήτηση:

Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ανδρέας Κακριδής, επιστημονικός υπεύθυνος, Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας της Ελλάδος

Χρήστος Διαμαντόπουλος (συντονισμός), Μέλος, Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ludwig von Mises Institute

18:30 - 19:00

Διάλειμμα - Καφές

19:00 - 20:30

Συζήτηση:

Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Χρήστος Τριαντόπουλος, ερευνητής, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών

Πάνος Καζάκος (συντονισμός), ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.