ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Αμπιγιέρ»: Ιδιαίτερη σχέση εξουσίας

«Ο Αμπιγιέρ»: Ιδιαίτερη σχέση εξουσίας

Στη Β’ Σκηνή του θεάτρου οδού Κεφαλληνίας, παρουσιάζεται «Ο Αμπιγιέρ», του Ronald Harwood, σε μετάφραση της Εύας Γεωργουσοπούλου και σκηνοθεσία του Μανώλη Δούνια. Ένα από τα ουσιαστικότερα έργα για τη ζωή στο θέατρο και τους ανθρώπους του.

Σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο της αγγλικής επαρχίας διαδραματίζεται το οριστικό φινάλε μιας σχέσης. Δύο ζωές σε κρίση, δύο διαδρομές τελειώνουν.

Ο Σερ (Α. Μυλωνάς), ένας σαιξπηρικός ηθοποιός, που έχει γεράσει πάνω στο σανίδι, κυριεύεται από τις προσωπικές αγωνίες και ανασφάλειές του. Βιώνει ένα εσωτερικό απειλητικό περιθώριο και χάνει τον έλεγχο του εαυτού του.

Ο Νόρμαν (Μ. Βακούσης), ο πιστός και αφοσιωμένος βοηθός του, έχοντας αναπτύξει μία ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση μαζί του, επιχειρεί να τον ενθαρρύνει. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία του Σερ να παίξει την 227η παράσταση του βασιλιά Ληρ και οι απανωτές παλινωδίες του. Παραπαίει ανάμεσα στο θέλω και στο μπορώ, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσο πραγματικά επιθυμεί να παίξει. Τα όρια του αυτοσεβασμού φαίνονται να αλλοιώνονται και μαζί με αυτά χάνεται ό, τι υγιές υπάρχει. Ένα αέρας νοσηρότητας και παρακμής πνέει μέσα στο καμαρίνι, με το Νόρμαν να επιμένει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης του «αφεντικού» του.

Διαβάστε περισσότερα στο Culturenow.gr