Η γυναικεία κακοποίηση στη Λογοτεχνία

Η γυναικεία κακοποίηση στη Λογοτεχνία

Newsroom Newsroom

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Τέχνη του Λόγου περνά το μήνυμά της: όλα αντιμετωπίζονται όταν δε σωπαίνεις. Όλα σού αξίζουν, μα πιο πολύ η ελευθερία σου…

Ένας μύκητας το κακό που προέρχεται από το χέρι και την ψυχή του ανθρώπου. Κατακυριεύει τα πάντα και σαρώνει τον κόσμο. Φιμώνει τα στόματα που πρέπει να ουρλιάξουν και μετατρέπει το γλυκό τραγούδι της ζωής σε μια βραχύχρονη ματαίωση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Ξαπλώνει κάτω τις καρδιές προκειμένου να ποδοπατηθούν, και οι μέρες όσων υποφέρουν θυμίζουν κελιά στα οποία οι τοίχοι δεν είναι παρά καθρέφτες που διαστρεβλώνουν τα είδωλα του πόνου και της απόγνωσης.

Κάπως έτσι ξεκινούν όλα. Από μιαν ύπουλη χειραγώγηση πίσω από κλειδωμένες πόρτες. Από μια βαθιά, σαν χαρακιά, προσβολή. Από την αντιστροφή μιας παλάμης που ήρθε και προσγειώθηκε καυτή σε ανυποψίαστα πρόσωπα. Από το γεγονός ότι η ταπείνωση κάποιων, αποτελεί τη στιγμιαία απόλαυση και υπεροχή κάποιων άλλων. Και ακριβώς έτσι γεννιούνται οι ιστορίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν βασανιστές και βασανισμένοι. Μα αν η Λογοτεχνία είναι γυναίκα όπως θα πουν οι ρομαντικοί, είναι αυτή που μας αφυπνίζει πρώτη ενάντια στην κακοποίηση του θηλυκού γένους.

Διαβάστε περισσότερα στο Culturenow.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved