ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»: Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φίλη

«Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»: Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φίλη

Για το βιβλίο μίλησαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Ντόρα Μπακογιάννη, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας.

Το βιβλίο «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» του γνωστού διεθνολόγου Κωνσταντίνου Φίλη παρουσιάστηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου στον Ιανό.

Το βιβλίο φωτίζει πτυχές της νέας ταυτότητας της ερντογανικής Τουρκίας, εκτιμώντας τις αντοχές της στον χρόνο και τις προεκτάσεις του σταδιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Στην Τουρκία εξελίσσεται ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός υπό τον Ερντογάν: Η φυσιογνωμία της χώρας αλλάζει σε ισχυρή θρησκευτική και συντηρητική κατεύθυνση και επηρεάζεται ανάλογα και η συμπεριφορά της στο περιφερειακό και διεθνές γίγνεσθαι.

  • Στο εσωτερικό δημιουργείται ένα μονοπρόσωπο σύστημα χωρίς θεσμικά αντίβαρα, µε τον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρεί να συγκεράσει το θρησκευτικό στοιχείο µε το εθνικιστικό.
  • Στην οικονομία, η 17η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως εμφανίζει αρρυθμίες.
  • Οι σχέσεις µε τη Δύση δοκιμάζονται σοβαρά αλλά και τα δύο μέρη θέλουν να τις διατηρήσουν λειτουργικές.

Είναι άραγε ικανή η Άγκυρα να αναθεωρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό; Πώς θα ανταπεξέλθει των πολλαπλών μετώπων στο εσωτερικό και το εξωτερικό; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον μετασχηματισμό της Τουρκίας; Εντέλει, πώς θα είναι η Τουρκία σε πέντε χρόνια από τώρα;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, της σειράς Μικρές Εισαγωγές.

Ο συγγραφέας

O Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε ανώτερο συνεργαζόμενο μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009), ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010), διευθυντής Ομάδας Διοίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) και μέλος της Επιτροπής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας για την εξέταση των απειλών για την εθνική ασφάλεια από μορφές ριζοσπαστισμού.

Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων, στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού και στο πρόγραμμα της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Forum και αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις