ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λια Λάππα: Το πρώτο παραμύθι κατά του παιδικού εθισμού στο διαδίκτυο

Λια Λάππα: Το πρώτο παραμύθι κατά του παιδικού εθισμού στο διαδίκτυο

Λία Λάππα: Η συγγραφέας που αγάπησαν οι γυναίκες πέρυσι το καλοκαίρι επιστρέφει με ένα βιβλιοπαραμύθι για παιδιά και μεγάλους - Επανέρχεται με το πρώτο παιδικό βιβλίο κατά του εθισμού στο διαδίκτυο με τον τίτλο: Φτερωτή ποδηλατούλα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την ενασχόληση των παιδιών στο διαδίκτυο;

Η Λία Λάππα μετά το best seller «Οι Άνδρες κάνουν… τη δουλειά τους!!!» έγραψε το πρώτο παραμύθι στην Ελλάδα κατά του εθισμού στο διαδίκτυο και την Τεχνολογία, το οποίο παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία μέσω διάδρασης στο γήπεδο μπάσκετ του Κρυονερίου.

lia 2

Καλεσμένη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου από την πρόεδρο κα Ειρήνη Πατέλη, η συγγραφέας έπαιξε με τους μικρούς της αναγνώστες, οι οποίοι έψαξαν την κα Τεχνολογία στο δάσος, κατόπιν την απεικόνισαν με ζωγραφιές και μετά έκαναν βόλτα με τα ποδήλατά τους.

Διαβάστε επίσης:

«Οι άνδρες κάνουν… τη δουλειά τους», της Λίας Λάππα

ΛΑΠΠΑ ΦΩΤΟ 1

Εμείς παρευρεθήκαμε στην πρωτότυπη παρουσίαση και απαθανατίσαμε κάθε στιγμή χαράς και δράσης.

-Περιμέναμε φέτος ένα ακόμη βιβλίο αυτοβελτίωσης, πώς προέκυψε το παραμύθι;

Το βιβλιοπαραμύθι θέλεις να πεις, είναι ένας όρος που τον έδωσαν μαθητές και θέλω να τον κρατήσω. Ουσιαστικά ανήκει στον χώρο της αυτοβελτίωσης καθώς πάλι θέμα του είναι ο άνθρωπος μικρός και μεγάλος και πως θα καλυτερέψει τη σχέση με τον εαυτό του. Σχεδόν όλοι είμαστε συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι ενώ τα παιδιά μας έχουν περάσει πολλές ώρες μπροστά από ένα τάμπλετ ή μια τηλεόραση. Ήθελα λοιπόν με ένα εκπαιδευτικό παραμύθι να βάλω όριο… στην κυρία Τεχνολογία.

-Και πως θα μπει με ένα απλό βιβλιοπαραμύθι;

Ένα παραμύθι λέει την ιστορία με τρόπο που οι ήρωές του, γίνονται σύμβολα στη μνήμη του παιδιού.
Για παράδειγμα, ο κακός ο λύκος, η καλή νεράιδα, η κακιά μάγισσα… μόνο που τα δικά μου παραμύθια δεν έχουν καλούς και κακούς και όλοι μαθαίνουν κάτι.

-Τι πρέπει να μάθουν οι γονείς και τα παιδιά σε σχέση με το ίντερνετ και την τεχνολογία;

Πιστεύω στην εκπαίδευση που εμπνέει και που δίνει το περιθώριο να γίνει το μάθημα παιχνίδι. Αν πάρεις απότομα από ένα παιδί το τάμπλετ θα βάλει τα κλάματα και καλά θα κάνει γιατί αφενός αυτός ο τρόπος περιέχει βία και από την άλλη δεν πήγε ποτέ κανένα παιδί να αγοράσει τάμπλετ …Οφείλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία αλλά όχι να υψώσουμε το δάχτυλο και να λέμε «πρέπει» χωρίς εμείς να κάνουμε το σωστό. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχουμε τη στήριξη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με το οποίο συνεργαζόμαστε στο νέο παραμύθι μας που αφορά την ασθένεια του παιδικού Διαβήτη.

-Δώστε μας δυο λόγια για την έμπνευση, την πλοκή και τους ήρωές σας σε αυτό το πρωτότυπο παραμύθι

Το παραμύθι ανήκει στη σειρά «Ο υπέροχος κόσμος της Μελένιας» και ουσιαστικά με αυτή τη σειρά έχω μεγαλώσει την ίδια τη Μελένια που είναι η κόρη μου η Αθηνά- Βικτώρια. Έχω στο επίκεντρο την Μελένια και δυο φίλους της τον Ευγενούλη και την Χαρουμενούλα οι οποίοι κάθε φορά στο χωριό γίνονται μέρος μιας ευρύτερης περιπέτειας που στο τέλος διδάσκει αυτό που θέλουν να πουν οι γονείς χωρίς όμως να πρέπει να το πουν.
«Η Φτερωτή Ποδηλατούλα» έρχεται με το ποδήλατό της από την χώρα του Μπλε Νησιού γιατί τα παιδιά του κυρίου Αθλητισμού, τα αθλήματα είναι φυλακισμένα στο κάστρο και της έστειλαν γράμματα για να τα βοηθήσει…
Το γιατί και πως πρέπει να το διαβάσετε στα παιδιά σας!

-Η εικονογράφηση είναι απεικονιστική ή δώσατε το ελεύθερο μέσα από τη γραφή να γίνουν οι ήρωες;

Είναι άκρως απεικονιστική , η Μελένια είναι η κόρη μου, ο Ευγενούλης και η Χαρουμενούλα είναι οι φίλοι της, η Φτερωτή Ποδηλατούλα είναι η φίλη μου η Φλώρα από τη Νάξο που τρέχει σε αγώνες ποδηλατικούς και είναι ο άνθρωπος που με τη θετική του ενέργεια βοηθάει τους πάντες και αγαπάει πολύ τα παιδιά, η κα Τεχνολογία είναι η Μέγκαν Μάρκλ, ο κος Αθλητισμός είναι από την ίδια αμερικάνικη σειρά ο Γκάμπριελ Μαχτ και ο δήμαρχος του Μελανοχωρίου, ο κος Πονοψυχούλης είναι ο δήμαρχος του Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.

-Έτσι λειτουργείτε ως συγγραφέας, επηρεάζεστε από τα πάντα;

Ως δημοσιογράφος μετέδιδα την πληροφορία, ως συγγραφέας την ξαναδίνω πίσω αλλά για καλό σκοπό!

-Που θα σας βρούμε για τα βιβλία σας;

Σταθερά στα public όλης της χώρας, και φυσικά στις παρουσιάσεις μας που ανακοινώνονται από τα social media. ‘Εχουμε δρομολογήσει παρουσιάσεις στις 16 και 17 στην Αμοργό στις 18 Νάξο, στις 29 Μαρούσι και στις 25 θα πάμε προσωπικά στο δήμαρχο Αμαρουσίου και θα του το παραδώσουμε στο πλαίσιο μιας ωραίας σύντομης εκδήλωσης.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Διοργάνωση: Lappa Projects
Χορηγός : Chipita
Φωτογραφίες: Genti Malo

Σχετικές ειδήσεις