ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων: Στις 24 Ιουλίου ανάβει η Φλόγα για το Μπουένος Άιρες

Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων: Στις 24 Ιουλίου ανάβει η Φλόγα για το Μπουένος Άιρες

Η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Μπουένος Άιρες 2018» θα ανάψει την Τρίτη 24 Ιουλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 11:00 με το παραδοσιακό τελετουργικό και θα παραδοθεί από τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής της πρωτεύουσας της Αργεντινής, ενώ θα γίνει και Λαμπαδηδρομία εντός του Σταδίου.

Πρωθιέρεια θα είναι για πρώτη φορά η Ξανθή Γεωργίου, ενώ το Χορό των Ιερειών έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου και τη μουσική επιμέλεια ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας.

Η είσοδος στην Τελετή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων αποτελούν έναν νέο θεσμό που ξεκίνησε το 2010. Ήταν μια ιδέα του τότε προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, η οποία έλαβε σάρκα και οστά με την επίσημη ανακοίνωσή της το 2007 στη Γουατεμάλα.

Από τότε και κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, θερινοί και χειμερινοί, με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 15 έως 18 χρονών. Το πρόγραμμα των θερινών περιλαμβάνει 28 αθλήματα και το αντίστοιχο των χειμερινών επτά.

Η διοργάνωση αποτελεί ουσιαστικά για τους νέους αθλητές τον προθάλαμο για την μετέπειτα είσοδό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη διοργάνωση θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων πραγματοποιήθηκε το 2010 στη Σιγκαπούρη, για να ακολουθήσει το 2014 το Ναντζίνγκ της Κίνας.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο (1-12/10) η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο Μπουένος Άϊρες της Αργεντινής και αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 2.500 αθλητές και αθλήτριες.