ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θέσπισε ο Δήμος Ερμιονίδας (pics)

«Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θέσπισε ο Δήμος Ερμιονίδας (pics)

Τα πρώτα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» απονεμήθηκαν το Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018, σε μια σεμνή τελετή στο Δημαρχείο της Ερμιόνης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Άνθρωπο, αποφάσισε να θεσπίσει από φέτος τον ετήσιο αυτό θεσμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και με τον οποίο θα τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2018 απονεμήθηκαν στον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διακεκριμένο παγκοσμίως αρχαιολόγο, Νικόλαο Σταμπολίδη, για τη συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης.

Την απονομή των βραβείων έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία και στόχο την προάσπιση του πολιτισμού μας. «Ιδίως στους σημερινούς, κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς της μεγάλης δοκιμασίας του Ανθρώπου -και όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και διεθνώς- η υπεράσπιση του Πολιτισμού, και ιδίως του δικού μας, του Ελληνικού Πολιτισμού, συνιστά οφειλόμενο χρέος. Θα έλεγα χρέος υπαρξιακό πρωτίστως για την πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας. Και εμείς, οι Έλληνες, έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε Εθνική Προτεραιότητα την υπεράσπιση του Πολιτισμού μας, ο οποίος, μεσ’ από την ανεκτίμητη συμβολή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του όλου Δυτικού Πολιτισμού, κατ’ εξοχήν δε του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ακόμα εκτενώς για το έργο και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στη χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη για αποκατάσταση του Λυρείου Ιδρύματος μετά την καταστροφή του από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Δημήτριος Σφυρής από την πλευρά του μίλησε αναλυτικά για τον θεσμό των βραβείων και την προσωπικότητα της Μαριάννας Β Βαρδινογιάννη. «Έχουμε την τύχη να είμαστε συμπατριώτες με την Πρέσβειρα Καλής Θέλησεως της Unesco, αλλά και του ελληνισμού, του πολιτισμού και της ανθρωπιάς την κυρία Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας. Διότι η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα της δεν έχει όρια. Απλώνεται όμως σε όλη τη χώρα κι επεκτείνεται παγκοσμίως. Οφείλω να ομολογήσω, παρ’ όλο που δεν θέλει, ότι η αρωγή της και του κυρίου Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη είναι συνεχής. Μέσα από την συνεργασία μας για το καλό και την ανάπτυξη του τόπου μας, ανακάλυψα ότι η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η οικογένειά της είναι από τους εναπομείναντες μεγάλους ευεργέτες», είπε ο κύριος Σφυρής.

Εμφανώς συγκινημένη για την μεγάλη τιμή που της επεφύλαξαν οι συντοπίτες της, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνεχάρη τους βραβευθέντες και έκανε εκτενή αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς που την συνδέουν με την ιδιαίτερη πατρίδα της. «Μπροστά σ’ αυτόν τον τόπο, την ιστορική του μνήμη, το μεγαλείο και τους ανθρώπους του, υποκλίνομαι με ταπεινότητα. Νοιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη τιμή που μου επεφύλαξαν μέσα από τη θέσπιση των ετήσιων Βραβείων Πολιτισμού που καθιερώνονται από φέτος», είπε ανάμεσα σε άλλα η κυρία Βαρδινογιάννη.

Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. «Μέσα σ’ αυτή την ανείπωτη θλίψη και τραγωδία, είδαμε το μεγαλείο της ανθρωπιάς – γιατί η υπέρτατη και υψηλότερη έννοια του πολιτισμού βρίσκεται σε αυτή την ιδιότητα: να μπορούμε να είμαστε άνθρωποι. Στις δύσκολες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας αυτή η ξεχωριστή ανθρωπιά που χαρακτήριζε τους Έλληνες ιστορικά αποκτά ιδιαίτερη αξία στη σημερινή τελετή. Και το μεγαλύτερο βραβείο πολιτισμού αξίζει στους απλούς ανθρώπους, σε όλους εκείνους που έσπευσαν να βοηθήσουν, με όποιο τρόπο είχαν και μπορούσαν: δίνοντας αίμα, προσφέροντας χέρια βοηθείας, ανοίγοντας τα σπίτια τους για να δεχτούν τους πληγέντες, μαζεύοντας τρόφιμα, ρούχα κι ό, τι άλλο μπορούσαν. Είναι συγκινητικό να βλέπεις πως στη χώρα αυτή, πολιτισμός είναι πρώτα απ’ όλα η ανθρωπιά μας και η αγάπη για τον συνάνθρωπο», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Θέλοντας να τιμήσει την γενέτειρα της, και με αφορμή τα «Βραβεία Πολιτισμού», η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε ότι, μέσω του ομώνυμου Ιδρύματος, από το 2019 θεσπίζονται δύο υποτροφίες, οι οποίες θα αφορούν αριστεύσαντες πτυχιούχους που κατάγονται από την Αργολίδα, για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Αρχαιολογίας και στον τομέα των Καλών Τεχνών. Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου για την ιστορία της Ερμιόνης, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα και θα μπορούσε να στεγαστεί στον χώρο που τώρα φιλοξενεί το Δημαρχείο.

Κατά την έναρξη της τελετής τηρήθηκε από όλους τους παραβρισκόμενους ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης φονικής πυρκαγιάς, ενώ πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη αναφορά στα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr

Ρoή Ειδήσεων