ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απολίθωμα πέντε εκατομμυρίων ετών

Απολίθωμα πέντε εκατομμυρίων ετών

Για ακόμα μία φορά, η Κρήτη είναι το «επίκεντρο» των παλαιοντολόγων, καθώς εντοπίστηκε ένα απολιθωμένο κεφάλι, πιθανότατα δελφινιού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, παλαιοντολόγοι - γεωλόγοι του Πανεπιστημίου της Ουψάλας της Σουηδίας, σε έρευνες που διενεργούσαν στην περιοχή Γραμπούσας Κισάμου, εντόπισαν ένα απολιθωμένο κεφάλι, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Θεοδώρου, ανέφερε για το συγκεκριμένο εύρημα ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι από δελφίνι, την ηλικία του οποίου ακόμα δεν την έχουμε, αλλά πιθανότατα είναι της Μειόκαινου περιόδου. Αν είναι αυτής της περιόδου, τότε ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια χρόνια».

Η Κρήτη συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων, καθώς αποδεικνύεται, κατά καιρούς, ότι το υλικό που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί είναι τεράστιο. Σε μια τουριστική περιοχή, όπως είναι αυτό το Ελληνικό νησί, η αξιοποίηση και η ανάδειξη μέσω εκθέσεων των ευρημάτων, είναι πολύ σημαντική, αφού γίνεται πόλος έλξης περισσοτέρων επισκεπτών.