ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tα «Σταυροδρόμια» του ισπανικού σινεμά

Tα «Σταυροδρόμια» του ισπανικού σινεμά

«Σταυροδρόμια» είναι ο τίτλος της 3ης Εβδομάδας Ισπανικού Κινηματογράφου, που θα διεξαχθεί στο διάστημα 18-24 Νοεμβρίου 2011, με ταινίες που θα προβάλλονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.


Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν η Πρεσβεία της Ισπανίας και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής Odeon, Clipart Films, Audiovisual και Σπέντζος, αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων «Εικόνες ενός ευρωπαϊκού κινηματογράφου» (2009) και «Ο ισπανικός εμφύλιος στον κινηματογράφο» (2010).

Μέσα από την επιλογή ταινιών της τελευταίας δεκαετίας επιδιώκεται με το τρίτο αυτό αφιέρωμα, η γνωριμία με το ευρύ φάσμα κατευθύνσεων που έχει ακολουθήσει το ισπανικό σινεμά, καθώς και με τη δημιουργική του ποικιλότητα.

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 20.00 με την προβολή της ταινίας «Camino» του Χαβιέρ Φεσσέρ (φωτό), που βραβεύτηκε με έξι βραβεία Γκόγια 2009, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη, καθώς και με το βραβείο σκηνοθεσίας Σαντ Ζόρδι 2008.

Μεταξύ των ταινιών υπάρχουν πολλές μεγάλου μήκους που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως η «Μάτα Χάρι» της Ιθιάρ Μπογιαΐν, «Ζωή και χρώμα» του Σαντιάγο Ταβερνέρο, «Χαοτική Άννα» του Χούλιο Μέντεμ, «Camino» του Χαβιέρ Φεσσέρ, «Επιστροφή στη Χανσάλα» της Τσους Γκουτιέρεθ και «Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου» της Γκράθια Κερεχέτα.

Θα προβληθούν επίσης ταινίες που έχουν βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ, όπως «Η μυστική ζωή των λέξεων» της Ισαμπέλ Κοϊσέτ, που κέρδισε τέσσερα Γκόγια 2006, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη, καθώς και το βραβείο σκηνοθεσίας Σαντ Ζόρδι 2006, «Ακόμα και η βροχή» της Ιθιάρ Μπογιαΐν, που πήρε τρία βραβεία Γκόγια 2011, «2 μέρες ελευθερία» του Αλμπέρτο Ροδρίγεθ (ένα βραβείο Γκόγια και το Αργυρό Κοχύλι στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2005), «Ραγισμένες αγκαλιές» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ένα βραβείο Γκόγια 2010, «Agora» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, με επτά βραβεία Γκόγια 2010 και «Ευτυχώς που είμαι γυναίκα» του Μιγέλ Αλβαδαλέχο.

Η εκδήλωση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο σκηνοθετών όπως οι Μιγέλ Αλμπαδαλέχο και Σαντιάγο Ταβερνέρο, φυσικά και των Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, Ισαμπέλ Κοϊσέτ και Ιθιάρ Μπογιαΐν.

Ταυτόχρονα, το αφιέρωμα θα κάνει γνωστές στους θεατές τις υποκριτικές δυνατότητες αναγνωρισμένων ηθοποιών, όπως οι Μαριμπέλ Βερδού, Μπλάνκα Πορτίγιο, Έμμα Σουάρεθ, Χαβιέρ Κάμαρα, Νάγια Νίμρι, Τριστάν Ουγιόα και Λουίς Τοσάρ.

Η 3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου θα μεταφερθεί επίσης στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης το διάστημα 8-14 Δεκεμβρίου, με ελαφρώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την 3η εβδομάδα ισπανικού κινηματογράφου, θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μεταξύ 25-28 Νοεμβρίου, το αφιέρωμα «Βία κατά των γυναικών» στο οποίο θα παρευρεθεί η Ισπανίδα σκηνοθέτιδα Τσους Γκουτιέρεθ.