ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ν. Ζερβός έκανε παρωδία... τον Γ. Παπανδρέου

Ο Ν. Ζερβός έκανε παρωδία... τον Γ. Παπανδρέου

Ο Έλληνας Μάικλ Μουρ έρχεται να κάνει "φύλλο και φτερό" Γ. Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο, "δανειστές" και τρόικα σε μια ταινία για γερά νεύρα που σκιαγραφεί ακόμα και τις τάσεις των Αγανακτισμένων ...

Φωτογραφίες: Βάλια Αλεξίου

Με τον προκλητικό τίτλο «Σαπίλα, τεκίλα και ξεφτίλα» έρχεται ο Νίκος Ζερβός να καυτηριάσει την πολιτική κατάσταση και τον Γιώργο Παπανδρέου με μια ταινία που θα συζητηθεί.

Η πρεμιέρα έγινε χθες στον κινηματογράφο «Κάπιτολ» στο κέντρο της Αθήνας σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου το newsbomb.gr είχε την... τιμητική του.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ζωή Ζέρβα και Νίκη Κακογεωργίου ενώ παρελαύνει πλειάδα ηθοποιών από παλιότερες και νεώτερες ταινίες των Νίκου Ζερβού και Γιάννη Παρασκευόπουλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι παραλληλισμοί αντιδράσεων του μαζικού κινήματος παλαιότερα και οι συγκρίσεις με τις τάσεις των "Αγανακτισμένων" που διαμαρτύρονταν στο Σύνταγμα.

Από τα μάτια των δημιουργών Νίκου Ζερβού και Γιάννη Παρασκευόπουλου: «Τα ίδια πρότυπα, οι ίδιες αντιλήψεις, οι πολιτικοί, οι λάθος αντιλήψεις του παρελθόντος και του σήμερα, σε ένα κοινωνικό σύστημα, που «σαπίζει», δημιουργούν από τύχη μία ταινία, μέσα από τις ταινίες των άλλων. Μία πειραματική απόπειρα πάνω στο σινεμά, που θα τολμήσει με σαρκαστικό τρόπο, να αποδείξει με μια ιστορική αναδρομή από ταινίες, κατά πόσο η τέχνη του σινεμά είναι υπαρκτή στην Ελλάδα στις μέρες μας και να συμφωνήσει με τον Γκυ Ντεβόρ ότι Οι τέχνες του μέλλοντος θα είναι αναστατώσεις καταστάσεων ή τίποτα».

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε ο Δημήτρης Κολλάτος στο τέλος της προβολής: "Ζερβός και Παρασκευόπουλος έρχονται να μιλήσουν στο κοινωνικό υποσυνείδητο κάνοντας προβολές και παραπομπές στο πρόσφατο παρελθόν, ώστε να μπορούμε ως πολίτες, ως σκεπτόμενοι να κάνουμε τους προσωπικούς απολογισμούς μας και να αναλογιστούμε ποιος πρέπει να είναι ο συλλογικός απολογισμός, δηλαδή το σύνολο των συνθηκών που μας οδηγήσαν στη χρεωκοπία ηθικών, υλικών και πνευματικών αντιστάσεων υπέρ ενός κακώς εννοούμενου βαλκανικού καταναλωτισμού".

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και χθες έγινε η πρεμιέρα.

Οι πρώτες κριτικές αναφέρουν ότι ο κ. Ζερβός, ως Έλληνας Μάικλ Μουρ, σχολιάζει μέσα από την 7η Τέχνη μια από τις πιο κρίσιμες πολιτικές περιόδους της νεώτερης πολιτικής ιστορίας.