ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα μουσικό ταξίδι στην κληρονομία της Σμύρνης (vid)

Ένα μουσικό ταξίδι στην κληρονομία της Σμύρνης (vid)

Ένα ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά της Σμύρνης μας καλούν να κάνουμε, 120 και πλέον καλλιτέχνες.

Του Κώστα Πλιάκου

Για πολλά χρόνια η Σμύρνη αποτέλεσε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ιωνίας με αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών λαών και θρησκειών. Ένα πολυπολιτισμικό κοινωνικό μοντέλο που χάθηκε με την Μικρασιατική καταστροφή.

Αυτή η πολυπολιτισμική κοινωνία της Σμύρνης και όσα σημαίνει για εμάς τους Έλληνες ήταν η έμπνευση για τον Θανάση Γκίκα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς, ένα οπτικοακουστικό έργο που μας ταξιδεύει στην Σμύρνη μέσα από 12 παραδοσιακά τραγούδια.

Εκατόν είκοσι καλλιτέχνες σε 80 διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι οποίες όμως έχουν αν κάνουν με τη Σμύρνη και τους Σμυρνιούς πριν και μετά τον ξεριζωμό, ερμηνεύουν αυτά τα παραδοσιακά τραγούδια διαδοχικά σαν έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε μια κοινωνία που ανέδειξε ένα πρωτοποριακό πολιτισμό.

Ακόμη και μετά την Μικρασιατική καταστροφή ο πολιτισμός αυτός δεν εξαφανίστηκε, αντίθετα μπόλιασε την πολιτισμό της ελληνικής ενδοχώρας και έγινε κτήμα όλων μας.

Το έργο ερμηνεύουν κορυφαίοι Έλληνες τραγουδιστές και μουσικοί. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο συνθέτης και σολίστας Τάκης Φαραζής σε συνεργασία με τον Θανάση Γκίκα και τον Δημήτρη Ιωαννίδη μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά».

Τα σκίτσα έχει κάνει ο γνωστός σκιτσογράφος Soloup και συμμετέχουν επίσης οι σκηνοθέτες Κοραής Δαμάτης ως αφηγητής και Πηγή Δημητρακοπούλου σε συμβουλευτικό ρόλο.

Το έργο έχει προβληθεί μέχρι στιγμής σε αρκετά φεστιβάλ και συνεχίζει το ταξίδι του. Για λίγο καιρό ακόμη θα βρίσκεται προς ενοικίαση στο vimeο και τα έσοδα πάνε στην Κιβωτό του Κόσμου, τα παιδιά της οποίες συμμετέχουν στο έργο τραγουδώντας στην τελευταία σκηνή.