ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πομπηία: Νέα εκπληκτική τοιχογραφία στο «φως» (pics)

Πομπηία: Νέα εκπληκτική τοιχογραφία στο «φως» (pics)
Στο ίδιο σημείο είχε βρεθεί και η τοιχογραφία με την αποπλάνηση της Λήδας

Ο Νάρκισσος είναι το κεντρικό πρόσωπο στην τελευταία τοιχογραφία που έφεραν στο «φως» οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία.

Την ανακοίνωση της νέας σπουδαίας ανακάλυψης, οι αρχαιολόγοι έκαναν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, παρόλο που ο Νάρκισσος αγαπούσε μόνον τον εαυτό του!

Η τοιχογραφία βρίσκεται στο ίδιο οίκημα όπου λίγους μήνες νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί η ερωτική τοιχογραφία της αποπλάνησης της Λήδας από τον Δία. Ο μύθος θέλει τον Δία να μεταμορφώνεται σε κύκνο και να βιάζει τη βασίλισσα της Σπάρτης, Λήδα. Η Λήδα, μετά τη συνεύρεση με τον Δία είχε ερωτική επαφή με τον σύζυγό της, βασιλιά Τυνδαρέο, με αποτέλεσμα να μείνει έγκυος στην Ελένη, την Κλυταιμνήστρα και τους διδύμους Κάστορα και Πολυδεύκη.

Η νέα τοιχογραφία βρέθηκε στο αίθριο του σπιτιού, το οποίο ανήκε σε εύπορη οικογένεια της Πομπηίας. Απεικονίζει το Νάρκισσο να κοιτάζει τον αντικατοπτρισμό του, ενώ δίπλα του στέκεται ο θεός Έρωτας. Οι γύρω τοίχοι είναι διακοσμημένοι με άλλους φτερωτούς Έρωτες, το Κέρας της Αμάλθειας και γρύπες.

«Οι σπουδαίες ανακαλύψεις συνεχίζονται» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου Massimo Osanna. Η ομορφιά των δωματίων, μάλιστα, άλλαξε τον προγραμματισμό της ανασκαφής, ώστε να γίνει δυνατό κάποια στιγμή να μπορεί το κοινό να τα επισκέπτεται, πρόσθεσε ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου Alfonsina Russo.

Ποιος ήταν ο Νάρκισσος

Ο αρχαιοελληνικός μύθος λέει ότι ο Νάρκισσος ήταν ένας ωραίος και ματαιόδοξος νέος της Βοιωτίας, γιος της Νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισού. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή του μύθου, την οποία μεταφέρει ο Οβίδιος, αναφέρει ότι ο ωραίος νέος ήταν τόσο απορροφημένος θαυμάζοντας τον εαυτό του στα νερά ενός ποταμού, που δεν έδωσε καμία σημασία στη Νύμφη Ηχώ.

Λόγω του ανεκπλήρωτου έρωτά της προς το Νάρκισσο, η φωνή της Ηχούς άρχισε να εξασθενεί σταδιακά, μέχρι να ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές της και να σβήνει. Ο Νάρκισσος έμεινε να αυτοθαυμάζεται στο νερό του ποταμού, που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο, μέχρι που πέθανε. Η δεύτερη πιο γνωστή εκδοχή του μύθου, αναφέρει ότι κάποια μέρα ο Νάρκισσος, καθισμένος κοντά σε μια πηγή, είδε το πρόσωπό του στο νερό. Γοητεύτηκε τόσο πολύ από την εικόνα του και θέλησε να την αιχμαλωτίσει με το χέρι του. Επειδή όμως δεν τα κατάφερνε, παρέμεινε στη θέση αυτή, μέχρι που μαράζωσε και πέθανε. Στη θέση του φύτρωσε το ομώνυμο άνθος ως σύμβολο της φθοράς και των χθόνιων θεοτήτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις