Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα... μυστικά της Αμφίπολης

Newsbomb

H Αμφίπολη δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τα «μυστικά» της. Η μήπως όχι;

Της Γεωργίας Λινάρδου

Για την επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη «η αρχαιολογία είναι μαγεία και πάντα είναι το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα».

Δίκιο έχει η ανασκαφέας, η οποία από το περασμένο καλοκαίρι βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου για τις εργασίες ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Δεν ήταν η Κ.Περιστέρη η πρώτη που «μπήκε» στην Αμφίπολη.

Είχαν προηγηθεί άλλοι. Ο κορυφαίος αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης ήταν ουσιαστικά ο πρώτος αρχαιολόγος που ανάσκαψε την Αμφίπολη. Μία το κυνηγητό από τη Χούντα και μία η φτώχεια, ο επιστήμονας αυτός δε μπόρεσε να προχωρήσει όσο εκείνος θα ήθελε.

Με τα χρόνια και οι καιροί αλλάζουν και οι άνθρωποι ξεχνούν...

Η Κ.Περιστέρη συνεργάστηκε μαζί του ως βοηθός του για ένα έτος, από το 1979 έως το 1980. Και όμως παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι οι ανασκαφές του Λαζαρίδη είναι σημείο αναφοράς για την Αμφίπολη (έχει βραβευθεί διεθνώς για τη δουλειά του) η αρχαιολόγος Κ.Περιστέρη τον μνημονεύει από λίγο (αρνητικά) έως καθόλου. Όπως, βέβαια, και τους προκατόχους της.

Μία τόσο μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή θα απαιτεί τουλάχιστον... «σεβασμό» και «σοφία»...

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως η Αμφίπολη θα μας διδάξει όλους προς το καλύτερο.

Δείτε το Storyboard για την Κατερίνα Περιστέρη.