SEX

Κινδύνους που μπορεί να κρύβει η σεξουαλική επαφή μετά από μια αποβολή

Κινδύνους που μπορεί να κρύβει η σεξουαλική επαφή μετά από μια αποβολή
Photo by Lili Kovac on Unsplash

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD, Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος, Master of Science University College London & Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας, συμβουλεύει.

Ως αποβολή χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε απώλεια κύησης πριν από τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων ή όταν το έμβρυο ζυγίζει λιγότερο από 500 γραμμάρια.

Την αποβολή ακολουθεί η κένωση της μήτρας από το περιεχόμενό της. Τα εμβρυϊκά στοιχεία, που εντοπίζονται εντός της ενδομητρικής κοιλότητας, εξέρχονται δια του τραχήλου, ο οποίος «ανοίγει» - όπως λέμε – ώστε να επιτευχθεί η κένωση της μήτρας.

Η κένωση αυτή μπορεί να γίνει αυτόματα, οπότε και η γυναίκα θα διαπιστώσει κολπική αιμόρροια, είτε με ιατρική παρέμβαση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αποβολή;

Αυτό εξαρτάται από το στάδιο της κύησης, στο οποίο διαπιστώθηκε η αποβολή.

Αν πρόκειται για μια λεγόμενη βιοχημική κύηση, οπότε και η κύηση επιβεβαιώθηκε μόνο με μέτρηση των επιπέδων της β – χοριακής, αλλά, επειδή η αποβολή σημειώθηκε σε αρχόμενο στάδιο, δεν υπήρξε και υπερηχογραφική επιβεβαίωση της κύησης, τότε συνήθως δεν χρειάζεται κάποια ιατρική επέμβαση.

Αν όμως δια του υπερηχογραφικού ελέγχου εντοπίσθηκαν εμβρυϊκά στοιχεία εντός της μήτρας, τότε ενδεχομένως θα συστηθεί είτε η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, είτε μια μικρή χειρουργική επέμβαση γνωστή ως απόξεση ενδομητρίου, είτε συνδυασμός των δύο.

Κινδύνους που μπορεί να κρύβει η σεξουαλική επαφή μετά από μια αποβολή

Ο τράχηλος – προκειμένου να «αδειάσει» το περιεχόμενο της μήτρας – ανοίγει («διαστέλλεται» είναι ο ιατρικός όρος).

Η διαστολή αυτή γίνεται είτε αυτόματα, είτε με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, είτε κατά την απόξεση, είτε με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και απόξεσης. Η διαστολή του τραχήλου αφήνει «εκτεθειμένη» την ενδομητρική κοιλότητα, εντός της οποίας ενδέχεται να εισέλθουν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Η πιθανότητα εισόδου στην ενδομητρική κοιλότητα τέτοιων μικροοργανισμών αυξάνεται έτι περαιτέρω μετά από τη σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον, μετά από μια αποβολή εντός της ενδομητρικής κοιλότητας εντοπίζεται πλήθος ιστών. Οι ιστοί αυτοί περιλαμβάνουν τόσο υπολείμματα της κύησης, όσο και τεμάχια ενδομητρικού ιστού, τα οποία αποκολλήθηκαν από το τοίχωμα της μήτρας κατά την απόξεση. Οι ιστοί αυτοί αποτελούν εξαιρετικό υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών.

Έτσι, αν μια γυναίκα έρθει σε ερωτική επαφή πολύ νωρίς μετά από μια αποβολή, ενδέχεται – εξαιτίας της εισόδου και ανάπτυξης των παθογόνων μικροοργανισμών – να εμφανίσει φλεγμονή της ενδομητρικής κοιλότητας, η οποία ονομάζεται ενδομητρίτις.