Σεξουαλικός εθισμός και παρενέργειες

Σεξουαλικός εθισμός και παρενέργειες
Ο σεξουαλικός εθισμός βάσει της θεωρίας της Leandie Buys ερευνήτριας - του University of Sydney...

Ο σεξουαλικός εθισμός βάσει της θεωρίας της Leandie Buys ερευνήτριας - του University of Sydney, της Αυστραλίας - πάνω σε θέματα σεξουαλικής υγείας, συχνά οδηγεί από μια καταναγκαστική δραστηριότητα (masturbation και πορνογραφία) σε άλλες δραστηριότητες. Με την πάροδο του χρόνου, τα ερεθίσματα μιας διέγερσης γίνονται συνήθεια και το άτομο εθίζεται στην αναζήτηση νέων ερεθισμάτων διέγερσης και νέων κατακτήσεων. Ένα άτομο που εθίζεται σεξουαλικά (στο φύλο) αισθάνεται συχνά ανίκανο να σταματήσει τη συμπεριφορά του.

Το μακρύ περιπετειώδες μυθιστόρημα του Tiger Woods έχει εμβαθύνει πολύ στον εθισμό και τη διαμάχη των φύλων. Αν και ο εθισμός των φύλων ακόμα δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένα, θεωρείται ότι είναι εξίσου πραγματικός και σοβαρός σαν ασθένεια, με έναν αλκοολικό ή έναν εθισμένο σε ουσίες. Είναι, εντούτοις δυσκολότερο να αναγνωρίσει κάποιος ακόμα και ειδικός, έναν εθισμό που προσδιορίζεται ως σεξουαλικός, επειδή η κινητήρια δύναμη πίσω από τον εθισμό μπορεί να είναι διαφορετική και δύσκολη στην αποκρυπτογράφησή της.

Οι σεξουαλικά εξαρτημένοι σαφέστατα απολαμβάνουν την ευφορία του οργασμού. Βιώνουν όμως και την ακραία πίεση ή την ανησυχία να βρουν τη σεξουαλική ικανοποίηση μέσω των «λοξών» σεξουαλικών πράξεων. Η παιδική ηλικία και τα βιώματα παίζουν μέγιστο ρόλο.

Ο σεξουαλικός εθισμός είναι σίγουρα μια οργανική διαδικασία που έχει άμεση σχέση με τη νευροχημεία όχι μόνο για το άτομο αλλά και για το συναίσθημα του ατόμου που παράγεται από ορισμένους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, που απελευθερώνονται στα διάφορα στάδια της σεξουαλικής πράξης – έως και του τελικού αποτελέσματος που δεν είναι άλλος από τον οργασμό. Οι εξαρτημένοι παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα στέρησης που αντιμετωπίζουν οι εξαρτημένοι σε ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.

Επίσης, συνεχώς επιδιώκουν «μεγαλύτερες και καλύτερες συγκινήσεις». Επεκτείνουν τη δράση τους σε χρήση ή και κατάχρηση πορνογραφικού υλικού, πολλές φορές καταφεύγοντας ακόμα και σε σκληρές σελίδες διαδικτυακού υλικού, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή αυτών σε καταναγκαστικές ενέργειες (masturbation), βασανιστικών σεξουαλικών φαντασιώσεων με κλιμάκωση ή και καταναγκαστική χρήση της σεξουαλικής εμπειρίας. Πολλές φορές γίνεται υπέρβαση των ορίων, ανικανότητα και άρνηση σε αυτές τις ωθήσεις.

Μερικές φορές εξαρτημένα άτομα έχουν εκδηλώσει παρά φύση δραστηριότητες, όπως είναι η αιμομιξία, ο βιασμός, η παρενόχληση παιδιών σε συνάρτηση με την παιδική πορνογραφία.

Οι περισσότεροι εξαρτημένοι εμφανίζουν συμπτώματα από έντονα συναισθήματα ντροπής, ενοχής, απώλειας ελέγχου, ανικανότητας, αποστροφής, φόβου κοινωνικής έκθεσης και αποφυγή αγαπημένων ατόμων. Η έρευνα συγκλίνει πως οι περισσότεροι κρίνονται ανίκανοι να σταματήσουν τη συμπεριφορά τους. Οι σύμβουλοι σχέσεων και οι ειδικοί πάνω στα σεξουαλικά ζητήματα είναι οι καταλληλότεροι να βοηθήσουν στην διαδικασία ανάκαμψης. Οι ειδικοί έχουν υποχρέωση αν σταθεροποιήσουν τη χημεία του εγκεφάλου κατά το στάδιο της αποκατάστασης.