SEX

Πώς η ερωτική διάθεση του μπαμπά επηρεάζεται μετά τον ερχομό του μωρού

Πώς η ερωτική διάθεση του μπαμπά επηρεάζεται μετά τον ερχομό του μωρού
pexels.com

Και οι μπαμπάδες βιώνουν σεξουαλικές αλλαγές.

Σύμφωνα με έρευνα από το Michigan University, φαίνεται να ισχυροποιείται και επιστημονικά αυτό που γνωρίζαμε από τις μαρτυρίες μπαμπάδων με νέο μέλος στην οικογένεια.

Μαρτυρίες που έδειχναν πως η ερωτική επιθυμία για κάποιο χρονικό διάστημα τείνει να πέφτει, φυσικά, όχι λόγω ορμονικών αλλαγών, όπως συμβαίνει στις γυναίκες, αλλά λόγω …υποχρεώσεων και άγχους!

Λόγοι που επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία ενός μπαμπά

Οι νέες υποχρεώσεις, η κούραση, το στρες, η αγωνία και ο φόβος για το τι θα επακολουθήσει, για το αν ο μπαμπάς θα μπορέσει να στηρίξει και να είναι εκεί για την οικογένειά του, εκπληρώνοντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες της, για το αν θα είναι «ο καλός κουβαλητής» είναι λόγοι που μπορούν να κάνουν έναν άνδρα να παρουσιάσει μία σεξουαλική δυσλειτουργία.

Φανταστείτε, πως είναι τα πράγματα στη χώρα μας με τους φόρους που πρέπει να πληρωθούν, την ανεργία να απειλεί το ζευγάρι, το φόβο για την διατήρηση ή ακόμα και την ανεύρεση μίας δουλειάς… Πόσο μάλλον όταν αρκετά ζευγάρια έχουν …μεταναστεύσει στους γονείς τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά…

Καταστάσεις που επηρεάζουν τον ανδρικό ψυχισμό, που ακόμα και στις μέρες μας, όσο και αν έχουν αλλάξει οι καταστάσεις, τα κοινωνικά στερεότυπα του στυλοβάτη της οικογένειας και της «κολώνας του σπιτιού», εξακολουθούν και υπάρχουν.

Γνωρίζοντας λοιπόν πως η σεξουαλική μας λειτουργία επηρεάζεται άμεσα από την ψυχική, τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι πρώτα η μείωση της ερωτικής επιθυμίας και κατά δεύτερον η στυτική διαταραχή, ενώ οι διαταραχές της εκσπερμάτισης, φαίνεται να μην είναι και τόσο έντονες…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας