SEX

Έρευνα: Μόνο 1 στους 3 απολαμβάνει το σεξ την πρώτη φορά

Έρευνα: Μόνο 1 στους 3 απολαμβάνει το σεξ την πρώτη φορά

Σύμφωνα με μια Παγκόσμια Έρευνα της Durex, μόνο ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως (35%) δήλωσε ότι απόλαυσε το σεξ την πρώτη του φορά. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 31%, παρουσιάζοντας εμφανή διαφορά στο βαθμό ικανοποίησης μεταξύ ανδρών και γυναικών (47% και 16% αντίστοιχα).

Οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής είναι εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και φαίνεται πως απολαμβάνουν την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα (44%), με τις ΗΠΑ να διατηρούν τα ηνία κατέχοντας ποσοστό 45%.

Παρόμοια επίπεδα ευχαρίστησης παρατηρήθηκαν στη Νότια Αμερική (42%).

Στην κορυφή είναι η Βραζιλία συγκεντρώνοντας ποσοστό 43%.

Στην περιοχή της Αυστραλασίας το ποσοστό αυτό έφτασε το 37%, με τη Νέα Ζηλανδία να ηγείται κατά 35%. Αντίστοιχα αποτελέσματα βρέθηκαν και στην Ευρώπη (36%), με την Ισπανία στο 43% να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά. Στην Ασία, όπου μόνο το 27% ανέφερε ότι απήλαυσε το σεξ την πρώτη φορά, υπήρχε μεγάλη διακύμανση, ως προς τα αποτελέσματα ανά χώρα. Η Ινδία ήταν η πιο "ενθουσιώδης" από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου συγκεντρώνοντας ποσοστό 53%, σε αντίθεση με την Ιαπωνία (16%), μία από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χαμηλό ποσοστό που παρατηρήθηκε στην Αφρική (22%), φαίνεται πως επηρεάζεται από τη Νιγηρία με 3%, γεγονός που την κατατάσσει στη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σημαίνει ελλιπής σεξουαλική απόλαυση

Η έρευνα αποκάλυψε πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η βασικότερη πηγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πληροφόρησης είναι οι συμμαθητές ή φίλοι (42%), ακολουθούμενο από τα βιβλία (41%) και το Διαδίκτυο (35%). Στην Ελλάδα, μάλιστα, αν και τα επίπεδα σεξουαλικής εκπαίδευσης έχουν σταθερή αυξητική πορεία, ακόμη και σήμερα, ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει πως δεν έλαβε ποτέ καμία μορφή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο, η κύρια πηγή πληροφόρησης στη Νότια Αμερική είναι τα βιβλία (50%), ενώ στην Ευρώπη (47%), τη Βόρεια Αμερική (46%), και την περιοχή της Αυστραλασίας (37%) οι νέοι φαίνεται να επικαλούνται τους φίλους και τους συμμαθητές τους για τις σεξουαλικές τους γνώσεις τους. Στην Ασία το 47% του πληθυσμού προτιμά να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την σχετική διαπαιδαγώγηση. Μόνο στην Αφρική, δήλωσαν οι περισσότεροι (49%) πως προτιμούν να βασίζονται στην πληροφόρηση που έχει δοθεί από το σχολείο.

Οι Έλληνες είναι καλοί σύμβουλοι στο σεξ

Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που συμβουλεύονται φίλους και συμμαθητές για την σεξουαλική τους πληροφόρηση με το συντριπτικό ποσοστό του 67%, ενώ μόνο το 7% του Ελληνικού πληθυσμού δήλωσε πως έχει λάβει αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση από κάποιο εκπαιδευτικό φορέα. Ακολουθούν οι Ιταλοί (60%) και οι Τσέχοι (59%) δηλώνοντας ως πρώτη επιλογή για πληροφόρηση το στενό τους κύκλο. Αντίθετα, οι Μεξικανοί και οι Κολομβιανοί (52%) εμπιστεύονται τα βιβλία (60%), ενώ στην περιοχή της Ασίας, η Μαλαισία (66%), η Ταϊλάνδη (59%) η Ινδονησία (56%) στηρίζονται στο διαδίκτυο ως την κύρια πηγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης τους.

Ελλάδα: Συχνή η χρήση προφυλακτικού

Αν και η πλειοψηφία των νέων λαμβάνει την απαραίτητη σεξουαλική πληροφόρηση από άλλες πηγές εκτός εκπαιδευτικών φορέων, περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως (79%) πιστεύουν ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι πιο υπεύθυνοι, όταν κάνουν σεξ. Έτσι, στην Ελλάδα – καθώς εκεί φαίνεται πως οι κάτοικοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην σεξουαλική τους ζωή – το 83% των νέων έως 25 ετών δήλωσε πως χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε μόνιμη βάση για την αποφυγή κυρίως πιθανής εγκυμοσύνης (48%) και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (29%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτό φαίνεται να είναι αποδεκτή αλήθεια για ολόκληρο τον κόσμο, από την Αφρική - με το 85% του πληθυσμού να συμφωνεί με τη θετική επίδραση της τυπικής σεξουαλικής εκπαίδευσης – έως τη Νότια Αμερική – παρουσιάζοντας παρόμοια ποσοστά (83%) - και τη Βόρεια Αμερική (82%). Τα ποσοστά της Ευρώπης και της περιοχής της Αυστραλασίας βρίσκονταν στο 79%, με την Ασία να ακολουθεί στο 77%.

Αυτή η παγκόσμια εξάπλωση είναι περισσότερο εμφανής όταν εξετάζεται ανά χώρα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη (με ποσοστό 90%) στη λίστα με τις χώρες που διατηρούν θετική στάση ως προς την πεποίθηση ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι περισσότερο υπεύθυνοι, ακολουθούμενη από την Ινδονησία και τη Ρουμανία (89%), καθώς και τη Ν. Αφρική (88%). Αν και με χαμηλότερα ποσοστά, το Χονγκ Κονγκ (64%), η Σιγκαπούρη (65%) και η Πολωνία (68%) βρίσκονται σε υψηλή θέση στη συγκεκριμένη λίστα.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία επίσημη σχολική σεξουαλική εκπαίδευση. Συνολικά, το ποσοστό αυτό ήταν ένας στους πέντε (22%).

Η ταυτότητα της έρευνας

Οι 37 χώρες που συμμετείχαν είναι οι εξής: Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Πολωνία, Πορτογαλία , Ρουμανία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δείγμα από το οποίο συλλέχθηκαν οι πληροφορίες ερωτήθηκε για ζητήματα που αφορούν διάφορες πτυχές της ζωής τους, όπως η υγεία, η ευημερία, η σεξουαλική ζωή και οι προσωπικές σχέσεις, η στάση τους απέναντι σε κοινωνικά και σεξουαλικά ζητήματα.