Έρευνα: Tελικά ο έρωτας περνάει απ' το στομάχι

Έρευνα: Tελικά ο έρωτας περνάει απ' το στομάχι

Αυτό που ήδη ξέρεις το επιβεβαιώνουν και επιστημονικές έρευνες: Όταν είσαι ερωτευμένος αδυνατίζεις και όταν είσαι σε σταθερή σχέση παχαίνεις.


Στην αρχή μιας γνωριμίας είναι πολύ συνηθισμένο να βγαίνεις για φαγητό με το σύντροφό σου ή να μαγειρεύεις για αυτόν. Το λέει και η Maryanne Fisher, καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου St. Mary στο Halifax, της Νέας Σκωτίας: "Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μπορεί το φαγητό να αποτελεί στην ουσία μέρος της σχέσης. Είναι ένας τρόπος να δείξει κανείς τις ικανότητές του σε έναν πιθανό σύντροφο", είπε σε συνέντευξή της.

Γιατί όταν ερωτεύεσαι δεν τρως πολύ

Παρά τις εξόδους για φαγητό και τα μαγειρέματα όμως, οι ερωτευμένοι συνήθως δεν τρώνε πολύ. "Αυτό οφείλεται στο ότι παράγουν πληθώρα των λεγόμενων ορμονών επιβράβευσης, όπως η νορεπινεφρίνη, που προκαλούν αίσθημα ευφορίας, περισσότερη ενέργεια και μείωση της όρεξης", εξηγεί η Fisher.

Όπως ανεβαίνουν οι ορμόνες του έρωτα όμως, με τον ίδιο τρόπο κατεβαίνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας βρήκε ότι οι παντρεμένες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες σε σχέση με τις "ελεύθερες", ενώ όσες συζούσαν με κάποιον είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος σε σχέση με όσες δεν έχουν σύντροφο και "ψάχνονται".

Το ίδιο ισχύει και για τους δεσμευμένους άντρες. "Όταν είσαι σε μια σταθερή σχέση, δεν αντιμετωπίζεις πλέον ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει δεν έχεις ισχυρό κίνητρο για να προσπαθείς να παραμείνεις αδύνατος. Επιπλέον, ο τρόπος ζωής σου αρχίζει να κινείται περισσότερο γύρω από το φαγητό και είναι πιο πιθανό να παραμένεις στη ζεστασιά του σπιτιού και να τρως στον καναπέ σου, παρά να βγεις έξω, όπως θα έκανες αν ήσουν μόνος ή μόνη σου", λέει η Fisher. Μην το κάνεις πολύ συχνά όμως. Δεν είναι καλό ούτε για σένα ούτε για τη σχέση σου.