SOCIAL MEDIA

Θέατρο Μπολσόι: Αυτός είναι ο λόγος που η Google το τιμά με doodle σήμερα

Θέατρο Μπολσόι: Αυτός είναι ο λόγος που η Google το τιμά με doodle σήμερα

Θέατρο Μπολσόι: Tην ίδρυσή του γιορτάζει ηGoogle,αφιερώνοντάς του τοdoodleτης ημέρας!

Το θέατρο Μπολσόι, το οποίο τιμάται από τη Google, είναι ένα απο τα σύμβολα της Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 1776 ωστόσο το κτήριο είναι του 19ου αιώνα. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωσήφ Μπόβε για να φιλοξενήσει μπαλέτα και παραστάσεις όπερας.

Ο θίασος του είναι από τους πιο πλέον διάσημους στον κόσμο και αποτελείται από χορευτές μπαλέτου, μουσικούς και τραγουδιστές όπερας.

Στη σκηνή του περίφημου θεάτρου έκαναν πρεμιέρα πολλά έργα όπως η Λίμνη των Κύκνων.

Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του οι παραστάσεις γινόταν σε ιδιωτικούς χώρους. Αργότερα, το πρώτο κτήριο του θεάτρου χτίστηκε στην όχθη του του ποταμού Νεγκλίνκα, στην οδό Πετρόφκα. Γι αυτό το λόγο μάλιστα, το θέατρο αρχικά ονομαζόταν Πετρόφσκυ (και στη συνέχεια Παλαιό Πετρόφσκυ).

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1780 και ήταν μια επίσημη εισαγωγή με τίτλο Wanderers γραμμένη από τον Αλεξάντρ Αμπλέσιμοφ και ένα μεγάλο μπαλέτο παντομίμας με τίτλο «Το σχολείο της Μαγείας».

Το doodle της Google για τα 240 χρόνια του Θεάτρου Μπολσόι

bolsoi

Στη συνέχεια, το 1805 αποφασίστηκε η δημιουργία Διεύθυνσης Θεάτρου παρόμοια με την Διεύθυνση Αυτοκρατορικών Θεάτρων που υπήρχε στην Αγία Πετρούπολη.

Η νέα αυτή Διεύθυνση ανέλαβε και το θέατρο Μπολσόι.

Ωστόσο, το φθινόπωρο του 1805 το κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Το 1819 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη σχεδίαση του νέου θεάτρου, διαγωνισμό που κέρδισε ο Αντρέι Μιχαήλοφ, όμως το σχέδιο που κατέθεσε θεωρήθηκε ιδιαίτερα δαπανητό για να υλοποιηθεί.

Έτσι, η μετατροπή του ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Ιωσήφ Μπόβε.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1820. Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου έγιναν στις 6 Ιανουαρίου 1825 με το μπαλέτο Σταχτοπούτα του Φερνάντο Σο.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση υπήρξαν πολλές σκέψεις να κλείσει οριστικά το θέατρο.

Πέρασαν 5 χρόνια μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση να συνεχιστεί η λειτουργία του Μπολσόι και αυτό έγινε όχι μόνο γιατί υπήρχε οικονομικό όφελος αλλά γιατί αυτό το θέατρο είχε ήδη αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα σύμβολο του κράτους.

Στις 22 Οκτωβρίου του 1941 μια βόμβα έπεσε στο κτήριο του Θεάτρου Μπολσόι.

Το κρουστικό κύμα πέρασε λοξά, ανάμεσα από τους κίονες του προστώου, διαπέρασε τον τοίχο της πρόσοψης και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο φουαγέ.

Οι εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου ξεκίνησαν από τον χειμώνα του 1942 και το φθινόπωρο του 1943 το Μπολσόι άνοιξε πάλι τις πόρτες του στο κοινό.

Η νεοκλασική του πρόσοψη απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 100 ρουβλίων.

Σχετικές ειδήσεις