SOCIAL MEDIA

Edmonia Lewis: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Αμερικανή γλύπτρια

Edmonia Lewis: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Αμερικανή γλύπτρια

Mary Edmonia LewisGoogle Doodle: Γεννημένη στις 4 Ιουλίου του 1844 η Edmonia Lewis υπήρξε η πρώτη Αφρο-αμερικανή γυναίκα που κατάφερε να αποκτήσει φήμη και να διαπρέψει στο χώρο των καλών τεχνών, στον τομέα της γλυπτικής. Σήμερα η Google τιμά με Doodle την μεγάλη γλύπτρια.

Η Edmonia Lewis ξεχώρισε γιατί ενσωμάτωνε το ινδιάνικο και το αφρο-αμερικανικό στοιχείο στα νεοκλασικά γλυπτά της.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα ήταν η μοναδική Αφρο-αμερικανή που είχε αναγνωριστεί από την τότε αμερικανική καλλιτεχνική elite. Το 2002, ο λόγιος Molefi Κete Asante συμπεριέλαβε την Edmonia στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες προσωπικότητες Αφρο-αμερικανών.

Δείτε το Doodle της Google για την σπουδαία γλύπτρια

celebrating edmonia lewis 6330250832117760.2 hp2x

Η σπουδαία γλύπτρια γεννήθηκε το 1844 στο Greenbush στη Νέα Υόρκη, η μητέρας της ήταν τεχνίτρια και ο πατέρας της δούλος. Έμεινε ορφανή σε ηλικία 11 ετών και από τους δύο της γονείς και η οικογένειά της αποτέλεσε έμπνευση για την καλλιτεχνική της πορεία.

maryedmonia lewis wc 9381053 1 402

Ένα από τα καλύτερα και πιο περιζήτητα έργα της ήταν το “Forever Free” (1867), ένα γλυπτό που απεικονίζει ένα μαύρο ανδρόγυνο να βγαίνει από τα δεσμά της δουλείας. Η Lewis δεν ασχολήθηκε μόνο με γλυπτά που είχαν θρησκευτικές αναφορές, αλλά δημιούργησε και προτομές Αμερικανών ηγετών όπως ο Ulysses S. Grant και ο Αβραάμ Λίνκολν.