SOCIAL MEDIA

Marie Harel: 256η επέτειος από τη γέννηση της! #GoogleDoodle

Marie Harel: 256η επέτειος από τη γέννηση της! #GoogleDoodle

Marie Harel: Η Google τιμά με ένα doodle την 256η επέτειο από την γέννηση, της γυναίκας που ανακάλυψε το τυρί Καμαμπέρ.

Η Marie Harel γεννήθηκε πριν από 256 χρόνια, στις 28 Απριλίου 1761, στο χωριό Καμαμπέρ του Νομού Ορν της Κάτω Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Πρόκειται για το «μεγαλύτερο μικρό χωριό της Γαλλίας», όπως αποκαλείται, καθώς το μικρό κέντρο του περιλαμβάνει μόνο το Μουσείο Τυριού (σε σχήμα τυριού Καμαμπέρ), το δημαρχείο, την εκκλησία της Αγίας Άννας (προστάτιδας του χωριού), το μουσείο «Ferme Président», το Μπεμονσέλ (Beamoncel, το σπίτι στο οποίο ζούσε η Marie Harel) και τρία ακόμη σπίτια.

Η Marie Harel ήταν εκείνη η οποία παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί Καμαμπέρ, με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, στα τέλη του 18ου αιώνα.

sdfghh

Σύμφωνα με έναν μύθο που επικράτησε στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ιερέας Charles-Jean Bonvoust από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ήταν εκείνος που της εκμυστηρεύτηκε τη συνταγή.

Αν και για τις συγκεκριμένες αναφορές δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις, η Marie Harel ήταν υπαρκτό πρόσωπο και παρήγαγε το ιδιαίτερο αυτό τυρί, ενώ η συνεισφορά της θεωρείται πολύτιμη στην ανάπτυξη ενός δικτύου παραγωγής του Καμαμπέρ σε ευρεία κλίμακα.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο εγγονός της, Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Καλβαντός.

Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, οι απόγονοι της Marie Harel ήταν οι μόνοι παραγωγοί που είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία «Καμαμπέρ» για το τυρί τους, ωστόσο από το 1870 και έπειτα, και άλλοι Νορμανδοί παραγωγοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα.

Η Marie Harel απεβίωσε το τον Νοέμβριο του 1844 Βινμουτιέ του Νομού Ορν, όπου βρίσκεται και το άγαλμά της.

vimoutiers

Με πληροφορίες από Wikipedia

Σχετικές ειδήσεις