SOCIAL MEDIA

Ζοζεφίν Μπέικερ: 111 χρόνια από τη γέννηση της χορεύτριας που έδωσε μάχη για τον ρατσισμό

Ζοζεφίν Μπέικερ: 111 χρόνια από τη γέννηση της χορεύτριας που έδωσε μάχη για τον ρατσισμό

Ζόζεφιν Μπέικερ: Τα 111 χρόνια από τη γέννηση της τραγουδίστριας και χορεύτριας που έγινε γνωστή για τη μάχη της κατά του ρατσισμού τιμά με το σημερινό της doodle η Google

Η Ζοζεφίν Μπέικερ γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1906 στο Μιζούρι την Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη φτώχεια προτού ασχοληθεί με τον χορό γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στο Brοadway.

Στη δεκαετία του 1920 μετακόμισε στη Γαλλία και σύντομα έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς και υψηλότερα αμειβόμενες καλλιτέχνιδες της Ευρώπης. Εργάστηκε για τη γαλλική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και του ’60 αφιερώθηκε στην καταπολέμηση του ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την επιστροφή της στη σκηνή το 1973, Josephine Baker πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στις 12 Απριλίου του 1975 και θάφτηκε με στρατιωτικές τιμές.

To doodle της Google για την Ζοζεφίν Μπέικερ

Josephine Baker's 111th Birthday

Η επιστροφή στις ΗΠΑ και ο ρατσισμός

Το 1936 η Baker επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εμφανιστεί στο Ziegfield Follies, ελπίζοντας να καθιερωθεί και ως καλλιτέχνιδα στην πατρίδα της. Ωστόσο, συνάντησε μια εχθρική, ρατσιστική αντίδραση και γρήγορα επέστρεψε πάλι πίσω στη Γαλλία. Μετά την επιστροφή της, η Baker παντρεύτηκε έναν γάλλο βιομήχανο, τον Jean Lion και έλαβε την υπηκοότητα από τη χώρα που την είχε αγκαλιάσει τόσο θερμά.

Μετά τον πόλεμο, η Baker πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Les Milandes με την οικογένειά της. Το 1947 παντρεύτηκε τον Γάλλο μαέστρο Jo Bouillon και από το 1950 άρχισαν να υιοθετούν παιδιά από όλο τον κόσμο. Υιοθέτησαν 12 παιδιά συνολικά, τα οποία αυτή συνήθιζε να τα αποκαλεί «rainbow tribe» και «experiment in brotherhood». Έτσι, καλούσε συχνά ανθρώπους στο κτήμα της για να δουν αυτά τα παιδιά και να τους αποδείξει ότι οι άνθρωποι από διαφορετικές φυλές μπορούν να ζήσουν μαζί αρμονικά.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, η Baker επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων, συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις. Μάλιστα, το 1963 συμμετείχε μαζί με τον Martin Luther King Jr. και ήταν μεταξύ των πολλών σημαντικών ομιλητών εκείνη την αξέχαστη ημέρα. Προς τιμήν των προσπαθειών της, η NAACP τελικά ονόμασε την 20 Μαΐου «Josephine Baker Day».

Μετά από πολλές απορρίψεις από τους συμπατριώτες της και μαχόμενη για πολλά χρόνια τον ρατσισμό, το 1973 εμφανίστηκε στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και έγινε δεκτή με επευφημίες. Η παράσταση αυτή ήταν μια τεράστια επιτυχία και σηματοδότησε την επιστροφή της Baker στη σκηνή.

zozef

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για τη Ζοζεφίν Μπέικερ

Πέφτει η αυλαία

Τον Απρίλιο του 1975 η Ζοζεφίν Μπέικερ πραγματοποίησε στο Θέατρο Bobino στο Παρίσι , την πρώτη από μια σειρά παραστάσεις για τον εορτασμό της 50ης επετείου της από το ντεμπούτο της στο Παρίσι. Πολλές διασημότητες ήταν παρόντες, συμπεριλαμβανομένων τη Sophia Loren και την Πριγκίπισσα Grace του Μονακό. Λίγες μέρες αργότερα όμως, στις 12 Απριλίου του 1975, η Ζοζεφίν Μπέικερ σε ηλικία 69 ετών πέθανε στον ύπνο της από εγκεφαλική αιμορραγία.

Την ημέρα της κηδείας της πάνω από 20.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού για να παρακολουθήσουν την πομπή και η γαλλική κυβέρνηση την τίμησε, καθιστώντας την, την πρώτη αμερικανή γυναίκα στην ιστορία της Γαλλίας, που κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές.