SOCIAL MEDIA

Βίκτωρ Ουγκώ: «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται» - Ο μεγάλος φιλέλληνας

Βίκτωρ Ουγκώ: «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται» - Ο μεγάλος φιλέλληνας

Victor Hugo: Το μεγάλο φιλέλληνα, ποιητή και μυθιστοριογράφο τιμά με το σημερινό της doodle η GOOGLE- Oι ρήσεις που έγραψαν ιστορία

Ο Βίκτωρ Ουγκώ ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού.

Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του αντιλήφθηκε το λογοτεχνικό του ταλέντο και ξεκίνησε τις μεταφράσεις έργων από τα λατινικά καθώς και δικές του πρωτότυπες ποιητικές εργασίες. Η αξία του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα στο γαλλικό ακαδημαϊκό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την πολιτική μεταλλασσόμενος βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό. Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του Lettre à une femme (Γράμμα σε μία γυναίκα): "Je ne sais plus mon nom, je m'appelle Patrie!" (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς).

Προ πάντων, όμως, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ

Δείτε το βίντεο!

Το σημερινό Doodle περιγράφει μερικά από τα πιο γνωστά έργα του, όπως η Notre Dame de Paris (1831) και τη συλλογή ποιημάτων Les Contemplations (1856).

Μέχρι τη δημοσίευση του Les Misérables το 1862, ο Hugo είχε εξοριστεί σχεδόν 10 χρόνια για τις πολιτικές του απόψεις. Την εποχή εκείνη, παρήγαγε τρεις συλλογές ποίησης, καθώς και πολυάριθμα βιβλία σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, όπως το Les Travailleurs de la Mer και το L'Homme Qui Rit (Ο άνθρωπος που γελάει).

Ο Hugo εμφανίστηκε σε γαλλικό τραπεζογραμμάτιο και τιμάται σε δρόμους, πάρκα, μονοπάτια πεζοπορίας και αγάλματα στις περισσότερες μεγάλες γαλλικές πόλεις. Το σημερινό Doodle είναι μια κατάλληλη προσθήκη στον μακρύ κατάλογο αφιερωμάτων στον Victor Hugo.

Το doodle της Google για τον Victor Hugo

GOOGLE DOODLE

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ DOODLE ΤΗΣ GOOGLE

Ποια η σχέση του με την Ελλάδα

Οι πρώτες του ποιητικές αναφορές σχετικά με τον αγώνα των Ελλήνων εμφανίζονται το 1826 με τη δημοσίευση στο γαλλικό Τύπο του ποιήματος Τα Κεφάλια του Σαραγιού (Les têtes du serail), εμπνευσμένου από την Έξοδο του Μεσολογγίου, όπου εμφανίζονται μεταξύ των 6000 κεφαλών, που είχαν αποσταλεί στο σαράγι να συνομιλούν μεταξύ τους τα τρία κεφάλια του Μάρκου Μπότσαρη, του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ και του Κωνσταντίνου Κανάρη. Το 1827 συνθέτει τα ποιήματα Ναβαρίνο (Navarin) και Ενθουσιασμός (Enthousiasme) και την επόμενη χρονιά τα Κανάρης (Canaris), Λαζάρα (Lazzara) καθώς και το περίφημο Ελληνόπουλο (L' enfant). Όλα τα παραπάνω ποιήματα περιελήφθησαν στη συλλογή Τα Ανατολίτικα.

Στα 1829 ο κορυφαίος των Ελλήνων διαφωτιστών Αδαμάντιος Κοραής δηλώνει την αντίθεσή του προς το ρομαντικό κίνημα, του οποίου αρχηγέτης είναι ο Βίκτωρ Ουγκώ. Παρά ταύτα στην Αθήνα τα μέλη του λογοτεχνικού ρεύματος της Αθηναϊκής Σχολής στρέφονται προς το ρομαντισμό. Ο Νικόλαος Σούτσος είναι ο πρώτος που μεταφράζει ποιήματα του Βίκτωρ Ουγκώ στα 1842.

Κατά τη δεκαετία του 1850 πραγματοποιούνται αρκετές μεταφράσεις θεατρικών έργων του στην ελληνική αρχής γενομένης με το Angelo, tyran de Padoue, και μέσω αυτών καθίσταται γνωστός στο ελληνικό κοινό κυρίως ως δραματικός συγγραφέας. Στα 1862 έρχεται η μετάφραση των Αθλίων από τον Ιωάννη Ισιδωρίδη - Σκυλίτση σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία τους στα γαλλικά. Το μυθιστόρημα ενθουσίασε τους Έλληνες αναγνώστες και επηρέασε πολλούς εγχώριους λογοτέχνες.

Το ενδιαφέρον του Βίκτωρ Ουγκώ για την ελεύθερη πλέον Ελλάδα φάνηκε ιδιαίτερα σε σχέση με το κρητικό ζήτημα. Το διάστημα της Κρητικής Επανάστασης του 1866 – 1869 δημοσιεύει τρεις επιστολές υπέρ των Κρητών στον ευρωπαϊκό τύπο το Δεκέμβριο του 1866, το Φεβρουάριο του 1867 και το Φεβρουάριο του 1869, παρά το γενικότερο αρνητικό για τα ελληνικά ζητήματα κλίμα της εποχής. Εκτός της συμπαράστασης προς τους Κρήτες έδειξε ενδιαφέρον και για την αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα κατηγορώντας τον Έλγιν για αυτή του την πράξη, στη βάση της αντίληψής του ότι η πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού δεν πρέπει να γίνεται κτήμα ενός άλλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ DOODLE

Τα αποφθέγματα του Ουγκώ που έγραψαν ιστορία

  • «Η πρωτόγονη εποχή ήταν λυρική, η κλασική επική και η σύγχρονη δραματική»
  • Δεν είναι τίποτα να πεθαίνεις: φριχτό είναι να μη ζεις! ( Δια στόματος Γιάννη Αγιάννη [Οι Άθλιοι])
  • Για τις μεγάλες λύπες της ζωής μας χρειάζεται θάρρος, για τις μικρές υπομονή.
  • Οι καλύτερες αλήθειες είναι οι πιο απλές.
  • Οι απαισιόδοξοι βαδίζουν πάντοτε στην οπισθοφυλακή και όχι στην εμπροσθοφυλακή της προόδου.
  • Αν αγαπάς και υποφέρεις, αγάπα περισσότερο.
  • Η ζωή είναι ένα λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του.
  • Η φτώχεια οδηγεί στην επανάσταση, η επανάσταση στη φτώχεια.
  • Εκεί όπου αναγείρεται ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή.
  • Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν.

Σχετικές ειδήσεις