SOCIAL MEDIA

Vicente Huidobro: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google με doodle

Vicente Huidobro: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google με doodle

Vicente Huidobro: Τα 127 χρόνια από τη γέννηση του Χιλιανού ποιητή Vicente Huidobro τιμάει σήμερα η Google και του αφιερώνει ένα doodle.

Ο Vicente García Huidobro Fernández όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου 1893, στο Σαντιάγο της Χιλής.

Η πορεία του Huidobro ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη δεδομένου πως απέκτησε το «μικρόβιο» της ποίησης από τη μητέρα του, ποιήτρια και η ίδια, και γι αυτό το λόγο, άλλωστε, έκανε την πρώτη του δημοσίευση όταν ήταν μόλις 12 ετών.

Σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χιλής και σύντομα ανακάλυψε πως δεν θα μπορούσε μα χωρέσει μέσα στα συνηθισμένα ποιητικά μονοπάτια.

Το 1914 έκανε τη δική του επανάσταση, έγραψε το προσωπικό του μανιφέστο υπό τον τίτλο «Non Serviam» («Δεν θα υπηρετήσω») και έκανε γνωστό πως θ’ ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και μετακόμισε στο Παρίσι προκειμένου να συνεργαστεί με τους σουρεαλιστές ποιητές Guillaume Apollinaire και Pierre Reverdy στο λογοτεχνικό περιοδικό Nord-Sud (Βορρά-Νότου).

Εκεί, στην πόλη του φωτός, «γέννησε» το κίνημα Creacionismo, το οποίο πρέσβευε το οι ποιητές πρέπει να δημιουργήσουν τους δικούς τους φανταστικούς κόσμους αντί να γράφουν για τη φύση σε παραδοσιακά στυλ και με την παραδοσιακή γλώσσα.

Τα Poemas árticos («Arctic Poems», 1918) and Saisons Choisies («Chosen Seasons», 1921) είναι μερικά παραδείγματα, αλλά το 1931 με το long form ποίημα Altazor βάζει τη σφραγίδα στον «Δημιουργισμό».

Έγραψε πάνω από 40 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων.

Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1948, στο Σαντιάγο.

Το doodle της Google για τον Vicente Huidobro

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr