SOCIAL MEDIA

Doomscrolling: Η νέα απαγορευμένη τάση στα social media

Doomscrolling: Η νέα απαγορευμένη τάση στα social media

Τι είναι το Doomscrolling και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Το Doomscrolling ή το doomsurfing, είναι οι νέες λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την τάση να συνεχίζεις να σερφάρεις ή να περιηγείσαι σε κακές ειδήσεις, ακόμη και αν αυτές οι ειδήσεις είναι δυσάρεστες, απογοητευτικές ή καταθλιπτικές, λέει η Merriam-Webster. Το doomscrolling άλλωστε υπήρχε και πριν την πανδημία του covid, και αν όχι η λέξη αυτή, καθαυτή, η κίνηση σίγουρα. Αποδεικνύεται λοιπόν, πως ο εγκέφαλός μας αγαπάει αυτά τα πράγματα. «Είμαστε όλοι σκληροπυρηνικοί στο να βλέπουμε το αρνητικό το οποίο μπορεί ακόμη και να μας βλάψει σωματικά», λέει ο Ken Yeager, PhD, ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Αναφέρει την εξέλιξη ως τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι αναζητούν τα αρνητικά. «Μπορούμε να αισθανθούμε τον κίνδυνο», λέει ο Yeager. «Μας βοηθά να επιβιώσουμε».

Πώς μπορείς όμως να σταματήσεις τη συνήθεια αυτή; Αρχικά πρέπει να παραδεχτείς ότι το κάνεις. Αφετέρου πως νιώθεις μετά από αυτό; Σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα και πιο δυνατή έχοντας αυτή τη γνώση ή καταλήγεις να αισθάνεσαι ακόμη πιο ανήσυχη και απελπισμένη; Εάν είναι το τελευταίο, ο δρ. Gallagher λέει ότι θα πρέπει να βγεις από τη συνήθεια αυτή το συντομότερο δυνατόν.

Προσπάθησε να περιορίσεις το χρόνο που ξοδεύεις στις συσκευές σου. Ένας τρόπος είναι να σερφάρεις για 15 λεπτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά, όταν τελειώσει η ώρα, να αφήσεις το κινητό σου κάτω και να μην το πειράξεις ξανά για την υπόλοιπη μέρα. Και, ακόμα κι αν αυτό σε κάνει να νιώθεις άγχος, απλά μην ενδώσεις.