SOCIAL MEDIA

Η νεαρή φοιτήτρια που βάζει τα γυαλιά στους μεγαλύτερους Έλληνες influencers (pics+vids)

Η νεαρή φοιτήτρια που βάζει τα γυαλιά στους μεγαλύτερους Έλληνες influencers (pics+vids)
Instagram: cathleenbae

Ποια είναι η νεαρή «Cathleen» που κάνει θραύση με το περιεχόμενό της στο Tik Tok.

Influencer: Μία λέξη που τα τελευταία χρόνια ακούγεται όσο καμία στο διαδίκτυο όμως έχει γίνει... παρεξηγήσιμη. «Έχει γεμίσει ο κόσμος influencers» είναι μία έκφραση που σίγουρα οι περισσότεροι θα την έχετε ακούσει.

Στην πραγματικότητα όμως, ο influencer δεν είναι εκείνος που κάνει giveaway στο Instagram ή ανεβάζει φωτογραφίες με προϊόντα για να τα διαφημίσει. Βάσει της έννοιας της λέξης, είναι εκείνος που ασκεί επιρροή στο ευρύ κοινό και η ουσία δεν είναι να τον οδηγήσει να αγοράσει ένα... μαγιό ή μία κρέμα, αλλά να του περάσει θετικά μηνύματα και να τον βοηθήσει.

Η «Cathleen» δεν παρουσιάζει τον εαυτό της σαν influencer, όμως με το περιεχόμενό της, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι. Μία όμορφη κοπέλα από την Αθήνα, η οποία σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με τα βίντεό της στο Tik Tok, προσπαθεί να μοιραστεί τις γνώσεις της με τους χρήστες και πάνω από όλα να τους βοηθήσει.

Δεν στέκεται στην ομορφιά της. Δεν έχει αναφέρει ποτέ το όνομά της στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε πράγματα για την προσωπική της ζωή. Πολύ απλά δεν θέλει κανείς να σταθεί σε αυτά. Κάνει βίντεο «για εκείνη, για να περνάει καλά», όπως αναφέρει όμως μέσα από τις γνώσεις της δίνει έστω και κάτι λίγο στους χρήστες.

Δεν είναι τυχαίο που στο Tik Tok έχει περισσότερους από το 121.000 ακόλουθους. Η 22χρονη η οποία βάζει τα γυαλιά ακόμα και στους μεγαλύτερους Έλληνες influencers, μιλάει στο Newsbomb.gr για την ευχαρίστηση που της δίνει το να δημιουργεί βίντεο, για τη σχολή της και πολλά ακόμα...

Η όμορφη CathleenInstagram: cathleenbae

121.000+ followers στο Tik Tok. Το περίμενες πως θα έχεις τέτοια απήχηση;

Δεν μου είχε περάσει καθόλου από το μυαλό. Άλλωστε το Tik Tok το ξεκίνησα λόγω περίσσειας χρόνου στην καραντίνα για να περνάει η ώρα μου ευχάριστα. Ωστόσο, χαίρομαι πάρα πολύ που με αγάπησε ο κόσμος και βρίσκει ενδιαφέροντα τα βίντεο μου.

Κερδίζεις χρήματα μέσα από την πλατφόρμα ή το κάνεις μόνο για δίκη σου ευχαρίστηση;

Το κάνω αποκλειστικά και μόνο για δική μου ευχαρίστηση. Η αλήθεια είναι πως το Tik Tok δεν αποτελεί πόλο έλξης για τις εταιρείες για να διαφημιστούν σε σχέση με άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Ίσως γι’ αυτό το λόγο έχει και τόση απήχηση στο κοινό, διότι διατηρεί έναν αυθεντικό χαρακτήρα και έναν αυθορμητισμό, χωρίς να έχει χορηγούμενα βίντεο.

Αν μία εταιρεία με προσεγγίσει για διαφήμιση και μου ταιριάζουν τα προϊόντα της 100%, δεν θα έχω πρόβλημα να τα προωθήσω. Παρόλα αυτά δεν θα το κυνηγήσω κιόλας. Βίντεο κάνω πρωτίστως για μένα για να περνάω εγώ καλά κι αυτό να βγαίνει προς τα έξω.

Ξεκινάει η σχολή σου. Θα μπορείς να τα συνδυάσεις μαζί;

Το χειμώνα περνάω το μεγαλύτερο χρόνο της ημέρας μου στο σπίτι διαβάζοντας. Το Tik Tok μου δίνει την ευκαιρία να ξεφύγω λίγο, να κάνω κάτι δημιουργικό και να έρθω σε επαφή με τον κόσμο, ενώ είμαι στο σπίτι. Επομένως, δεν αποτελεί τροχοπέδη στο διάβασμα μου ή στις καθημερινές μου υποχρεώσεις. Όποτε έχω χρόνο και διάθεση, κάνω βίντεο και ξεφεύγω λίγο.

Instagram ή Tik Tok; Έχεις σκεφτεί να ανοίξεις και κανάλι στο YouTube;

Κανένα από τα δύο. Προτιμώ την αληθινή ζωή. Τα social media μου αρέσουν γιατί μπορώ να έρχομαι σε επαφή με τους ανθρώπους, να τους βοηθάω στα προβλήματά τους, να τους δίνω συμβουλές για το διάβασμα ή να τους ενημερώνω για ιατρικά θέματα.

Είναι χρήσιμα όταν θες να προσφέρεις με τις γνώσεις σου, να ενημερώσεις για κάτι, να διασκεδάσεις, αλλά μέχρι εκεί. Η γενιά μου έχει φτάσει στο σημείο να εγκλωβίζεται στα social media και να ζει κυριολεκτικά μια εικονική πραγματικότητα. Οι νέοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο πώς τους βλέπουν οι άλλοι και στο πώς θα προωθήσουνε τον εαυτό τους στα social media, παρά στο πώς είναι πραγματικά. Όταν επιλέγεις να περάσεις τον ελεύθερο σου χρόνο στο κινητό, εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Ο Eckhart Tolle, ένας σύγχρονος φιλόσοφος που πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο του, λέει πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να πάψει να μας ενδιαφέρει πώς μας βλέπουν οι άλλοι, να σταματήσουμε να ετεροκαθοριζόμαστε από τα βλέμματά τους και να οριζόμαστε από εμάς και τις επιθυμίες μας. Και αυτό αποτελεί το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα στον αληθινό εαυτό μας και να ζήσουμε.

Με το YouTube δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ, διότι δεν κατέχω τις απαραίτητες γνώσεις και δεν διαθέτω και τον απαραίτητο χρόνο. Απαιτεί πολλή δουλειά, αφοσίωση και ενέργεια την οποία δεν μπορώ να αφιερώσω.

Έχουμε δει πως ανεβάζεις κάποια αισχρά μηνύματα τα οποία σου στέλνουν άνδρες. Πώς νιώθεις όταν συμβαίνει αυτό;

Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσο χαμερπείς κι απαίδευτοι άνθρωποι στον κόσμο, μέχρι που άρχισα να χρησιμοποιώ το Ίντερνετ. Νιώθω έντονο προβληματισμό που αυτοί οι άνθρωποι δεν ντρέπονται να μιλάνε τόσο χυδαία δημόσια.

Παρόλα αυτά έλαβα τέτοια μηνύματα μεμονωμένες φορές στο παρελθόν, τα στηλίτευσα δημόσια στο λογαριασμό μου στο Instagram και έκτοτε δεν λαμβάνω κανένα τέτοιο μήνυμα και είμαι παρά πολύ ικανοποιημένη με αυτό.

Γιατί πιστεύεις πως κάποιοι στέλνουν σε γυναίκες τέτοια μηνύματα;

Αυτό οφείλεται στα κατάλοιπα της πατριαρχίας. Πατριαρχία είναι το κοινωνικό σύστημα στο οποίο οι άντρες είναι η αρχή, η εξουσία, το επίκεντρο. Σε ελεύθερη απόδοση, πατριαρχία σημαίνει πως ο κόσμος είναι δομημένος για την αντρική εξυπηρέτηση.

Οι άντρες με τέτοιες αντιλήψεις αισθάνονται πως τα πάντα γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους, την σεξουαλική ικανοποίησή τους, την αρέσκεια τους. Επομένως, οι άντρες αυτοί θεωρούν πως ό,τι κάνει μία γυναίκα γίνεται με σκοπό την σεξουαλική τους ικανοποίηση και εξυπηρέτηση, αλλιώς δεν έχει λόγο να το κάνει. Γι αυτό και μας κατακρίνουν όταν φοράμε ένα κολλητό μπλουζάκι, ένα μαγιό, μια μίνι φούστα, όταν χορεύουμε έναν χορό, ένα τσιφτετέλι. Νομίζουν ότι οι γυναίκες το κάνουμε γι αυτούς, για να τους ελκύσουμε κι έτσι, θεωρούν πως έχουν κάθε δικαίωμα να το σχολιάσουν.

Στην Ελλάδα οι γυναίκες βιώνουμε ακόμα πολύ έντονο σεξισμό, παρόλο που νομικά έχουμε κατοχυρώσει ισότιμα δικαιώματα με τους άντρες. Στην πράξη, τα πράγματα απέχουν πολύ. Κι αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες που συνέβησαν φέτος στην χώρα μας.

cathleenbae-197454741_192852515946219_2971684258466358399_n.jpg
«Στην Ελλάδα οι γυναίκες βιώνουμε ακόμα πολύ έντονο σεξισμό», αναφέρει η Cathleen

Θα θέλαμε ένα σχόλιο σου για όσα συμβαίνουν στην χώρα. Πιστεύεις νέοι σαν εσένα, μπορούν να βγουν «καλύτεροι» μέσα από όλα αυτά;

Η αλήθεια είναι πως συνέβησαν πολλά την φετινή χρονιά. Από τη μία πλευρά, η πανδημία με όλα τα δεινά της, θανάτους, καραντίνες, οικονομική ζημία. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο χρόνος που είχαμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας λόγω της πανδημίας, οδήγησε σε τρομερές αποκαλύψεις για ειδεχθή εγκλήματα και στο κίνημα Me Too.

Κι εδώ ταιριάζει η παροιμία ουδέν κακό αμιγές καλού. Θα εστιάσω λοιπόν στο θετικό της φετινής χρονιάς, δηλαδή στο κίνημα Me Too, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου για την ελληνική κοινωνία. Πλέον μιλάμε ανοιχτά για θέματα που παλαιότερα όλοι σιωπούσαν και έκρυβαν κάτω από το χαλί. Μιλάμε ανοιχτά για βιασμούς, παρενοχλήσεις, κάθε είδους βία, για ρατσισμό, σεξισμό και για πάρα πολλά άλλα θέματα που αποτελούσαν ταμπού.

Πλέον στεκόμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα κάθε είδους βίας και παρενόχλησης και δεν τα ενοχοποιούμε. Πλέον στεκόμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που θέλει να είναι ο εαυτός του και να ζει τη ζωή του όπως ο ίδιος επιθυμεί, κι όχι όπως του επιβάλλουν οι κοινωνικές νόρμες.

Δημόσια πρόσωπα μιλάνε με παρρησία για όλα αυτά, χωρίς φόβο και δισταγμό, διαδικτυακές σελίδες δημιουργούνται για την ουσιαστική πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποκτούν τρομερό κοινό και απήχηση. Μάλιστα, σε όλη αυτήν την πρωτοβουλία συμμετέχει ενεργά και η τηλεόραση και τα Μ.Μ.Ε. γενικότερα.

Οπότε, για να απαντήσω και στην ερώτηση σου, ναι, πιστεύω πως οι νέοι μπορούν να βγουν καλύτεροι μέσα από όλα αυτά. Δημιουργείται σταδιακά ένας καλύτερος κόσμος χωρίς μάσκες και προσωπεία, όπου ο κάθε ένας μας θα μπορεί να είναι ο αληθινός του εαυτός και να μην φοβάται να μιλήσει όταν προσβάλλεται η ελευθερία του, όταν πλήττεται η αξιοπρέπειά του ή, ακόμη χειρότερα, όταν βιώνει ένα έγκλημα. Έχουμε όλοι φωνή πια και δεν είμαστε μόνοι, είμαστε όλοι μαζί.

Πώς θα είναι ο χειμώνας για την Cathleen;

Ο χειμώνας προμηνύεται αρκετά δύσκολος, καθώς το πρόγραμμα της σχολής μου είναι απαιτητικό με καθημερινές ώρες πρακτικής άσκησης και με πολύ διάβασμα. Ωστόσο, ανυπομονώ πάρα πολύ να ξεκινήσει η νέα χρονιά, να μπούμε στους ρυθμούς μας, γιατί πλησιάζω όλο και πιο κοντά στο όνειρο μου, το οποίο είναι να πάρω το πτυχίο μου και να μπορέσω να εξασκήσω το λειτούργημα-επάγγελμα του γιατρού.

Κάνε τη ζωή σου ένα όνειρο και το όνειρο σου πραγματικότητα. Αυτό είναι το μότο μου στη ζωή και με αυτό θα ήθελα να κλείσω αυτήν την όμορφη συνέντευξη. Σε ευχαριστώ πολύ!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.